Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τι θα σημάνει για τις αγορές η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών

tags :
Goldman Sachs: Τι θα σημάνει για τις αγορές η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών
Η Goldman Sachs εξακολουθεί να προτιμά τα ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έναντι αυτών της Ιταλίας και της Γαλλίας
Τα ευρωσκεπτικά κόμματα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 23-26 Μαΐου.
Γι΄ αυτό και είναι χρήσιμο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της ανόδου τους τόσο για την οικονομία όσο και για τις αγορές.
Έτσι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο αντίκτυπος θα καθοριστεί σε δύο κύριους διαύλους.
Πρώτον, οι εκλογές θα επηρεάσουν την πολιτική και τη νομοθετική διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ.
Όπως εκτιμάται, μια ισχυρή εμφάνιση των ευρωσκεπτικιστών πιθανότατα θα καθιστούσε το πολιτικό περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο λιγότερο προβλέψιμο.
Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές εκλογές θα ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο σε εθνικό επίπεδο.
Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες με αυξημένο πολιτικό άγχος ή εύθραυστες πλειοψηφίες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Θα περίμενε κανείς μια ισχυρή εμφάνιση από τα λαϊκιστικά κόμματα να αυξήσει τη μεταβλητότητα της αγοράς, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με προηγούμενα έτη εκλογών.
Επίσης, η ευαισθησία του ευρώ στις εκλογές μπορεί να είναι υψηλότερη από ό, τι στις προηγούμενες εκλογές, ενώ και τα spreads των κρατικών ομολόγων πιθανό να ακολουθήσουν.

Ευρωπαϊκές εκλογές - Επιπτώσεις μιας λαϊκιστικής πρόκλησης

Τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικά κόμματα, τα οποία ανεβαίνουν δημοσκοπικά, εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα, στοχεύοντας στο να εντείνουν την επιρροή τους για την προώθηση της ατζέντας του.
Αξίζει εδώ όμως να σημειωθεί ότι τα πιο λαϊκιστικά κόμματα δεν επιδιώκουν πλέον τη διάλυση της ΕΕ, αλλά επιδιώκουν να αλλάξουν την ΕΕ εκ των έσω, με στόχο τη μετατόπιση περισσότερων εξουσιών σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα λαϊκιστικά κόμματα θα μπορούσαν να πάρουν περίπου το 23% των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από 15% στις εκλογές του 2014.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να τα καταστήσει την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο ΕΚ, αλλά λόγω των διαφορών πολιτικής μεταξύ των διαφόρων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως τη μετανάστευση, τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη δημοσιονομική κατεύθυνση, θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να ενώσουν με συνέπεια μια ενιαία πλατφόρμα ή μια ενιαία ομάδα.

Τα δύο κανάλια επιρροής

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές να επηρεάσουν τη μακροοικονομική πολιτική και τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω δύο βασικών καναλιών:
Πρώτον, οι εκλογές θα επηρεάσουν την πολιτική και τη νομοθετική διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ.
Η κύρια λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να παράγει νομοθεσία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αυτή η συνήθης νομοθετική διαδικασία μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου επεκτάθηκε στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας και το Κοινοβούλιο έχει τώρα αποφασιστική ψήφο για το 90% περίπου των ευρωπαϊκών νομοθετικών προτάσεων.
Ορισμένοι βασικοί τομείς πολιτικής παραμένουν αντικείμενο διακυβερνητικής λήψης, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής συνεργασίας, τις φορολογικές εναρμονίσεις και την ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων προληπτικής εποπτείας στην ΕΚΤ.
Τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά πρότυπα περιλαμβάνονται σε συνθήκες, οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν εκτός του ελέγχου του Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, το Κοινοβούλιο μπορεί να επηρεάσει άλλες πτυχές των δημοσιονομικών κανόνων, όπως η συμπλήρωση λεπτομερών κανόνων για την πολυμερή εποπτεία.
Ο δεύτερος σημαντικός αντίκτυπος των ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι ο έλεγχος των εθνικών πολιτικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι προγραμματισμένο να υπάρξουν έξι εθνικές εκλογές στην Ευρώπη για το 2019, με την Goldman Sachs να παρατηρεί αυξημένο κίνδυνο πρόωρων εκλογών σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μια σημαντική αύξηση της υποστήριξης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων θα μπορούσε να δώσει στα λαϊκίστικα κόμματα μια ώθηση στην εθνική δυναμική, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στα κυρίαρχα κόμματα και τους συνασπισμούς.
Το πιο σαφές παράδειγμα είναι η Ιταλία, όπου η απόδοση της σημερινής λαϊκιστικής κυβέρνησης θα συγκριθεί με τις επιδόσεις των κομμάτων τους στις εκλογές του ΕΚ.
Αυτό συνέβη το 2014, όταν το πρόσφατα εκλεγμένο κόμμα PD του M. Renzi τα πήγε πολύ καλά τις ευρωπαϊκές εκλογές, προκαλώντας τότε ένα σημαντικό ράλι στα ιταλικά ομόλογα.
 

Υψηλότερη μεταβλητότητα, μεγαλύτερα spread

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπάρχουν τρεις επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Πρώτον, μια έντονη λαϊκιστική κυριαρχία θα συνέβαλε στην ευθραυστότητα του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου και θα αύξανε το γενικό επίπεδο της μεταβλητότητας της αγοράς.
Αυτό θα σήμαινε ότι ένα ασφάλιστρο κινδύνου σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία δικαιολογείται σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές περιόδους, συμβάλλοντας στην αύξηση των spread.
Δεύτερον, η ευαισθησία του ευρώ στις εκλογές μπορεί να είναι υψηλότερη από ό, τι τα προηγούμενα έτη, δεδομένου ότι έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τρίτον, η σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών για πολιτικές σε εθνικό επίπεδο υποδηλώνει ότι τα spreads είναι η βασική μεταβλητή της αγοράς.
Γι' αυτό το λόγο η Goldman Sachs εξακολουθεί να προτιμά τα ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έναντι αυτών της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Οι πολιτικοί κίνδυνοι για την Ιταλία είναι γνωστοί, αλλά οι ευρωπαϊκές εκλογές θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται στο πλαίσιο του αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου στην Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης