Τελευταία Νέα
Διεθνή

Varadkar (Ιρλανδία): Αναζητούμε διαβεβαιώσεις από τη Βρετανία για το ζήτημα των συνόρων - Δε θα υπάρξουν άλλες παραχωρήσεις

Varadkar (Ιρλανδία): Αναζητούμε διαβεβαιώσεις από τη Βρετανία για το ζήτημα των συνόρων - Δε θα υπάρξουν άλλες παραχωρήσεις
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παραχωρήσεις από την πλευρά της χώρας του
Σαφή θέση για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων έλαβε σήμερα (25/1) ο πρωθυπουργός της Ιρλαδνίας, Leo Varadkar, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους όρους που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ έναντι «υποσχέσεων» από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Varadkar δήλωσε ότι το ιρλανδικό backstop σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις «κόκκινες γραμμές» που πρότεινε το Λονδίνο, αποκλείοντας παράλληλα περαιτέρω παραχωρήσεις από την πλευρά της Ιρλανδίας.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία αναζητά διαβεβαιώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι το Brexti δε θα προκαλέσει πλήγμα στην ιρλανδική ειρηνευτική διαδικασία, επαναφέροντας σκληρά σύνορα στο νησί.
«Δεν έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες θα μπορούσαν να σπάσουν το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις αποχώρησης», σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα εντός της ημέρας, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun ανέφερε ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) θα στηρίξει την ερχόμενη εβδομάδα στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων το plan B της πρωθυπουργού Theresa May για το Brexit, υπό τον όρο ότι η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει καθαρή ημερομηνία λήξης του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας ο οποίος κατ' ουσία θα διατηρήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της ΕΕ εάν δεν κλειστεί συμφωνία για το εμπόριο και τα τελωνεία μέχρι το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης