Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η σύμπραξη της INTERAMERICAN με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

tags :
Η σύμπραξη της INTERAMERICAN με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Η INTERAMERICAN έχει, ήδη, αναπτύξει πρωτοβουλίες με τη συνεργασία του κ. Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των παιδιών, με την έκδοση και διανομή σε σχολεία δύο εικονογραφημένων βιβλίων του
Τη σταθερή υποστήριξη της INTERAMERICAN έχει το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα –όπως και η ιστοσελίδα του, gfli.gr- στις 22 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο και ιδρυτή του, Νικόλαο Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και επιστημονικό συνεργάτη της εταιρείας στο INTERAMERICAN Research Center.
Στο πλαίσιο της υποστήριξης του Ινστιτούτου, καθώς και της συνεργασίας για πρωτοβουλίες χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού αλφαβητισμού παιδιών και ενηλίκων, ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του νεοσύστατου επιστημονικού φορέα.
Ο επικεφαλής της εταιρείας εξήρε τη σημασία της δημιουργίας, του ρόλου και των δράσεων του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και αναφέρθηκε με στοιχεία στη δραματική υστέρηση γνώσης και παιδείας των Ελλήνων για τη διαχείριση του χρήματος και την αναγκαιότητα ασφάλισης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Καντώρος, οι οικονομικά αναλφάβητοι πολίτες βαρύνουν με κόστος την εθνική οικονομία, πέρα από τα προβλήματα που υφίστανται σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το financial illiteracy (αναλφαβητισμός) αφορά στους 2 από τους 3 πολίτες παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη της Standard & Poor’s (2015), ενώ στις μαθητικές ηλικίες μόλις 12 στους 100 μαθητές έχουν αντίληψη της έννοιας του χρήματος, όπως καταδεικνύεται από στοιχεία άλλης έρευνας (ΟΟΣΑ).
Μάλιστα στην Ελλάδα, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός των πολιτών είναι περίπου 1 προς 2 (45%).
Αυτή η πραγματικότητα, όπως παρατήρησε ο επικεφαλής της INTERAMERICAN, μεταφράζεται -μεταξύ άλλων- και σε έλλειψη αποταμιευτικής, ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής συνείδησης.
Η INTERAMERICAN έχει, ήδη, αναπτύξει πρωτοβουλίες με τη συνεργασία του κ. Φίλιππα για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των παιδιών, με την έκδοση και διανομή σε σχολεία δύο εικονογραφημένων βιβλίων του.
Παράλληλα ο κ. Φίλιππας και στελέχη του INTERAMERICAN Research Center συμμετέχουν στην ομάδα που υποστηρίζει το πρόγραμμα mentoring του «THE TIPPING POINT» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με χορηγό την INTERAMERICAN, εθελοντικά μαζί με άλλα στελέχη και ασφαλιστικούς συμβούλους της εταιρείας.
Κατά την επίσημη παρουσίαση του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, ο καθηγητής Ν. Φίλιππας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλον, με δεδομένη την επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που επηρεάζουν δυναμικά και τον χώρο των χρηματοοικονομικών με το fintech.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, είναι μεταβολές που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις είχαν με ομιλίες τους κατά την ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Άγγελος Κότιος, πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πειραιά και η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός.

Φωτογραφία: Από την εκδήλωση παρουσίασης του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, με την υποστήριξη της INTERAMERICAN. Από αριστερά, Ν. Φίλιππας, Ό. Κεφαλογιάννη, Γ. Καντώρος, Γ. Ρούντος, Α. Κότιος, Μ. Φραγκουλόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης