Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Η Ελλάδα να επικεντρωθεί στις 16 εκκρεμείς δράσεις και στις τράπεζες - Αναγκαία η χρηματοπιστωτική σταθερότητα - Στις 27/2 η έκθεση

tags :
ESM: Η Ελλάδα να επικεντρωθεί στις 16 εκκρεμείς δράσεις και στις τράπεζες - Αναγκαία η χρηματοπιστωτική σταθερότητα - Στις 27/2 η έκθεση
Η έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει τις λεπτομερείς διαπιστώσεις και τις συστάσεις της αποστολής, θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2019
Σε μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της στρατηγικής επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναθεώρησης του νόμου περί αφερεγγυότητας (Νόμος Κατσέλη), επικεντρώθηκε η αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών που βρέθηκε στην Αθήνα από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), η αποστολή πραγματοποίησε συζητήσεις για τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 για την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής των 16 ειδικών που εκκρεμούν στο πλαίσιο της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης, και οι οποίες επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, καθώς και τη γενική δέσμευση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η αποστολή επικεντρώθηκε επίσης σε μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της στρατηγικής επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναθεώρησης του νόμου περί αφερεγγυότητας (Νόμος Κατσέλη).
Η αποστολή είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην περίοδο μετά το πρόγραμμα και να ανταλλάξουν απόψεις για βασικά θέματα πολιτικής.
Ο στενός διάλογος σχετικά με τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση επιτήρησης, η οποία θα περιλαμβάνει τις λεπτομερείς διαπιστώσεις και τις συστάσεις της αποστολής αυτής, θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2019.
Η έκθεση αυτή θα χρησιμεύσει ως βάση για το Eurogroup ώστε να συμφωνήσει για τη μεταφορά των εσόδων από τα SMP-ANFA και την ακύρωση του αυξητικού περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Οι δανειστές φεύγουν, τα μέτωπα της αξιολόγησης μένουν - Νέος νόμος Κατσέλη και κατώτατος μισθός τα μεγάλα «αγκάθια»

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος του ελληνικού προγράμματος χωρίς όμως κυβέρνηση και δανειστές να βρουν κοινά σημεία σε μείζονα θέματα αυτής αξιολόγησης όπως είναι διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη και το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό.
«Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο» ανέφερε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κλίμα αντιπαραθέσεων αλλά η συζήτηση εξελίσσεται πάρα πολύ καλά.
Ο ίδιος αξιωματούχος επανέλαβε ότι το σχέδιο της νέας διευρυμένης ρύθμισηςς για χρέη προς την εφορία δεν συζητήθηκε με τους επικεφαλής στην παρούσα φάση, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις δικαστικές αποφάσεις με τα αναδρομικά που ζητούν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπαλληλοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, για τις μνημονιακές περικοπές που υπέστησαν σε δώρα, επιδόματα κπλ.
Αναμένεται κοινή ανακοίνωση από τους θεσμούς και του ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ για τις εξελίξεις θα ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στη σύνοδο του EuroWorking Group της 31ης Ιανουαρίου.
Οι 16 δράσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει χρόνος για να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας.
Θα προηγηθεί γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τι συζήτησαν τα κλιμάκια των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση

Στο συρτάρι κρατάει η κυβέρνηση το σχέδιο της διευρυμένης ρύθμισης για οφειλές προς την εφορία, κρίνοντας ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν για να παρουσιαστεί στους δανειστές, τη στιγμή που η μεταμνημονιακή αξιολόγηση βρίθει από ανοικτά μέτωπα.
Μολονότι το θέμα βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που είχαν  φτάσει να «χτενίζουν» παράγραφο - παράγραφο όλο το κείμενο της νέας φορολογικής διάταξης για να εντοπίσουν τα αδύνατα σημεία, τελικά αυτή δεν μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.          
Κυβερνητικούς αξιωματούχος με άριστη γνώση των συζητήσεων που γίνονται με τους πιστωτές, διευκρίνισε ότι «δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση στα υψηλόβαθμα στελέχη» για εξόφληση χρεών σε περισσότερες από 12 δόσεις που προβλέπει η σημερινή πάγια ρύθμιση.
«Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση - που δεν λέω ότι θα κάνουμε -  αλλά όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους.
Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα», συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.Με το ιδιωτικό χρέος να αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για την οικονομία ( 130 δισ. οι οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ως μόνη λύση τις νέες ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της υπερχρέωσης που προκάλεσαν οι μνημονιακοί φόροι.
Βέβαια, τα ελληνικά σχέδια θα προχωρήσουν μόνο αν οι δανειστές «ανάψουν» το «πράσινο φως», όπου για την ώρα εμφανίζονται θετικοί μόνο για την ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο) και διστακτικοί για την ρύθμιση των χρεών προς την εφορία.
Αν και η τελευταία δεξαμενή των οφειλών έχει φουσκώσει υπερβολικά, τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων θεωρούν καλύτερη επένδυση το φοροεισπρακτικό μηχανισμό για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και όχι οι οριζόντιες διευκολύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το προαπαιτούμενο για στελέχωση με επιπλέον προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που συζητήθηκε στις χθεσινές απογευματινές διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά.  
Σήμερα, Παρασκευή, τα υψηλόβαθμα στελέχη των πιστωτών θα έχουν έναν τελικό απολογιστικό γύρο με την ελληνική πλευρά και εν συνεχεία θα αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα.
Αναμένεται να υπάρξει και κοινή ανακοίνωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ για τις εξελίξεις θα ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στη σύνοδο του EuroWorking Group της 31ης Ιανουαρίου.
Οι 16 δράσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ όπως σχετικά σημείωσε ο προηγούμενος κυβερνητικός παράγοντας «οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψει η χώρα μας και τις 16 δεσμεύσεις».  
Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει χρόνος για να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Θα προηγηθεί γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τα μεγάλα «αγκάθια» της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων.
Πρόκειται ουσιαστικά για διεκδικήσεις που αφορούν σε συντάξεις προ του 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για το δυνητικό κόστος όλων των δικαστικών προσφυγών και τον επιμερισμό του σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μην διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους, πέρα από τις δικαστικές διεκδικήσεις, στα φλέγοντα ζητήματα συγκαταλέγουν ακόμα: την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης