Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (VERSAL): Σε αδράνεια η οικονομία και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Φέγγος (VERSAL): Σε αδράνεια η οικονομία και το Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι 612 μονάδες παραμένουν μια σημαντική στήριξη για την περίοδο
Τα εθνικά θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα την τελευταία βδομάδα, με αποτέλεσμα τα οικονομικά θέματα να έρθουν για πολλοστή φορά σε δεύτερη μοίρα.
Αυτό συμβαίνει στην αρχή του έτους, σε μια περίοδο που οι διεθνείς επενδυτές αποφασίζουν την επενδυτική τους στρατηγική για το έτος.  
Επίσης αυτή την περίοδο η Ελλάδα χρειάζεται μαζικές ξένες επενδύσεις, καθώς η ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από την κακή κατάσταση της οικονομίας που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια.
Οι επιπτώσεις της αδράνειας στην οικονομία, είναι εμφανείς στο χρηματιστήριο, αλλά και στο επενδυτικό τοπίο της Ελλάδας.
Όλοι φαίνεται να περιμένουν κάτι.
Όσο αυτό το κάτι δεν έρχεται, αναβάλλουν τις αποφάσεις και η αναβολή αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη ευάλωτη Ελληνική οικονομία.
Αυτό το κάτι, παραμένει ίδιο εδώ και πολύ καιρό και είναι οι αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, η έξοδος στις αγορές και η αναπτυξιακή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται από τον αναπτυξιακό νόμο.  
Φυσικά θέματα όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές, η διατήρηση των πλεονασμάτων και άλλα έχουν μεγάλη σημασία, αλλά αυτά που ανέφερα παραπάνω, έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και πολύ καιρό και όσο διαιωνίζονται μόνο κακό κάνουν.
Αν δούμε το Γενικό Δείκτη από τεχνική άποψη, πέρυσι στο τέλος Μαΐου, είχε δημιουργήσει ένα σχηματισμό αναστροφής της πτωτικής τάσης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.  
Αυτός ο μακροχρόνιος σχηματισμός αφορούσε τον εκθετικό κινητό μέσο των 21 ημερών με εβδομαδιαία στοιχεία, που προσπαθούσε να διασπάσει ανοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, πάλι με εβδομαδιαία στοιχεία. Μια τέτοια διάσπαση, θα μπορούσε να δώσει μεγάλη άνοδο των τιμών.  
Όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να συνδυάσει την «έξοδο από τα μνημόνια» με παροχές, αντί για υλοποίηση των υποχρεώσεων και αναπτυξιακά μέτρα.  
Αυτό οδήγησε στην απαξίωση και πτώση τζίρου που βιώσαμε όλο το διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.
Όπως παρατήρησε ένας φίλος καλός τεχνικός αναλυτής, αυτό έχει οδηγήσει σήμερα σε ένα τεχνικό σχηματισμό διαμαντιού, που πολλές φορές επίσης συνδυάζεται με πάτο της αγοράς και ακολουθείται από άνοδο των τιμών.  
Ο σχηματισμός αυτός χαρακτηρίζεται από εγκλωβισμό της αγοράς σε ένα συνεχώς μειούμενο εύρος τιμών (η διακύμανση των τιμών συνεχώς μειώνεται) ενώ ο τζίρος συνεχώς πέφτει.  
Αν ο σχηματισμός διασπαστεί ανοδικά (δηλαδή οι τιμές ανέβουν) συνήθως ο σχηματισμός αποτελεί τον πάτο της αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δυστυχώς αν διασπαστεί καθοδικά, δηλαδή οι τιμές πέσουν, αυτό σηματοδοτεί επιτάχυνση της πτώσης και οδηγούμαστε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα σταματήσει να δίνει άλλοθι στην αδράνεια που παρατηρείται στην οικονομία.
Είτε θα προχωρήσουμε μπροστά είτε θα συνεχίσουμε τις προεκλογικές παροχές.  
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει, ενώ κάποιοι πιστεύουν πως και εξωτερικοί παράγοντες θα βοηθήσουν μόλις λυθεί η εκκρεμότητα.
Κάποιοι φαίνεται να ποντάρουν σε αυτό καθώς τις τελευταίες ημέρες κινούμαστε στο πάνω μέρος του εύρους διακύμανσης.
Οι 637 μονάδες παραμένουν ένα σημαντικό επίπεδο του Γενικού Δείκτη που πρέπει να ξεπεραστεί με αξιώσεις (δηλαδή για πάνω από μια μέρα και με αύξηση του τζίρου) για να πούμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.
Οι 612 μονάδες παραμένουν μια σημαντική στήριξη για την περίοδο.
Από βδομάδα τα πραγματικά και όχι τα τεχνικά δεδομένα θα μας δώσουν το στίγμα προς τα πού κινούμαστε.

Κωνσταντίνος Β. Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης