Διεθνή

Economist: Ανησυχίες για ξέπλυμα χρήματος σε Κύπρο και Μάλτα – Εκθέτουν την Ευρώπη

Economist: Ανησυχίες για ξέπλυμα χρήματος σε Κύπρο και Μάλτα – Εκθέτουν την Ευρώπη
Ανησυχίες για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, σχολιάζει το περιοδικό «Economist»
Στην «αυξανόμενη πίεση» επί της Κύπρου και της Μάλτας προκειμένου να λάβουν μέτρα κατά του «ξεπλύματος» χρήματος, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό «Economist».
Όπως σχολιάζει, οι δύο χώρες έχουν αποκτήσει φήμη για «οικονομική βρωμιά».
Γίνεται αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για το καθεστώς χορήγησης υπηκοοτήτων που συμπεραίνει ότι «εκθέτει την υπόλοιπη ΕΕ σε κινδύνους για ξέπλυμα χρήματος».
Επισημαίνεται, ωστόσο, παράλληλα ότι διατυπώνονται παράπονα πως οι συγκεκριμένες δύο χώρες δέχονται αδίκως δυσανάλογα μεγάλη κριτική επειδή είναι μικρές οικονομίες. Αμφότερες λένε ότι πατάσσουν τέτοια φαινόμενα, συνεχίζει το δημοσίευμα, αλλά πολλοί διερωτώνται αν αυτό συνάδει με τον συνεχιζόμενο «ενθουσιασμό» τους για υπεράκτιες τραπεζικές δραστηριότητες.
Ο Economist χαρακτηρίζει την Κύπρο καταφύγιο για ρωσικό χρήμα από τη δεκαετία του 1990, σημειώνοντας ότι τώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την περίπτωση με ανανεωμένο ενδιαφέρον, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας στη Δύση.
Ως λόγο ανησυχίας των Αμερικανών, το περιοδικό παραθέτει το μερίδιο του 9% που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου ο Ρώσος ολιγάρχης Viktor Vekselberg, που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ από τον Απρίλιο.
Το δημοσίευμα επισημαίνει πάντως ότι οι αρμόδιες εθνικές ελεγκτικές αρχές «δείχνουν ήδη κάποια βελτίωση».
Αναφέρεται ενδεικτικά η απαγόρευση τον Ιούνιο από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου των συνδιαλλαγών των τραπεζών με εικονικές εταιρείες.
Παρόλα αυτά, αναφέρεται, πολλοί παραμένουν σκεπτικοί αναφορικά με τις προσπάθειες των δύο χωρών.
Το περιοδικό επικαλείται τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Πανίκο Δημητριάδη, που λέει ότι βιομηχανίες που έχουν ξεπηδήσει γύρω από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων νομικών οίκων «με καλές πολιτικές διασυνδέσεις» παραμένουν εν πολλοίς ανέπαφες.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι Κύπρος και Μάλτα είναι οι μόνες χώρες-μέλη της ΕΕ στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ που το εθνικό πρόγραμμα «χρυσού διαβατηρίου» καθιστά εύκολη τη φοροδιαφυγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης