Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κορυφώθηκε το 2018

Fitch: Η ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κορυφώθηκε το 2018
Έκθεση της Fitch Ratings για τις οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Η οικονομική ανάπτυξη των κρατών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της το 2018 και θα επιβραδυνθεί ελαφρώς, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι επιδόσεις των επόμενων ετών θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα.
Όπως σημειώνει, τα ποσοστά ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες θα κυμανθούν από 2,7% έως 4,2% την επόμενη διετία.
«Η στροφή στον κύκλο ανάπτυξης θα ασκήσει κάποια πίεση στις δημοσιονομικές θέσεις, αλλά γενικά δεν αναμένουμε απότομη επιδείνωση των ισορροπιών, αν και οι βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές επιδόσεις θα διαφέρουν.
Οι στενές αγορές εργασίας και οι γενικά ευνοϊκές μεταρρυθμίσεις υποστηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία θα πρέπει να παραμείνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.
Η σταδιακή επιβράδυνση μειώνει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, ο οποίος εκδηλώθηκε σε ραγδαία αυξανόμενους μισθούς και, σε Τσεχία και Σλοβακία, στην έντονη αύξηση των τιμών κατοικιών.
Η στενότητα της αγοράς εργασίας δεν έχει ακόμη τροφοδοτήσει τον γενικό πληθωρισμό ή την ανταγωνιστικότητα, λόγω των ισχυρών περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων και των χαμηλών μισθών.
Ωστόσο, η μη βιώσιμη αύξηση των μισθών που μειώνει την ανταγωνιστικότητα αποτελεί έναν κίνδυνος για την ανάπτυξη, όπως και οι πιθανοί εμπορικοί δασμοί.
Η βραδύτερη ανάπτυξη ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στη μείωση του χρέους.
Οι ρυθμίσεις δημοσιονομικής πολιτικής ποικίλλουν σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά τα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στη βελτίωση της είσπραξης εσόδων, δεν ήταν πάντοτε επαρκή για τη σημαντική ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, δεδομένης της αύξησης των αμοιβών του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών δαπανών σε ορισμένες χώρες. Αυτή η απόκλιση στην πολιτική αντικατοπτρίζεται στις ιδιαίτερα διαφορετικές δημοσιονομικές επιδόσεις μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας και της Ρουμανίας.
Η Ρουμανία είναι η μόνη χώρα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που αναμένεται να αυξηθεί το χρέος ως το ΑΕΠ από το 2018 έως το 2020 (αν και βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα) και τα κύρια ελλείμματα να ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης