Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra: Το QE της ΕΚΤ απέτυχε - Οι τράπεζες δεν στήριξαν την πραγματική οικονομία

Alhambra: Το QE της ΕΚΤ απέτυχε - Οι τράπεζες δεν στήριξαν την πραγματική οικονομία
Το QE της ΕΚΤ δεν πέτυχε «ούτε κατά διάνοια», σύμφωνα με την Alhambra Investment Partners
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «δεν πέτυχε ούτε κατά διάνοια», σχολιάζει σε σημείωμά της για το «κόλπο» εκτύπωσης χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες η Alhambra Investment Partners.
«Το κόλπο δεν πέτυχε.
Ακόμη και με βάση τα τεχνικά στοιχεία», συμπληρώνει η εταιρεία.
Όπως αναφέρεται, όπου εφαρμόστηκε το QE οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν υποχωρήσει πολύ καιρό πριν οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα πραγματοποιήσει την πρώτη αγορά.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ήταν 3,60% τον Απρίλιο του 2011 κι έπειτα αυξήθηκε, μέχρι τη στιγμή που η ΕΚΤ αναγκάστηκε να μειώσει τα επιτόκια εκείνο το έτος.
Όταν η QE ξεκίνησε, περίπου 3,5 χρόνια αργότερα, οι αποδόσεις ήταν σχεδόν μηδενικές, χωρίς να έχει γίνει καμία αγορά ακόμη από την ΕΚΤ.
Στις αρχές του 2019, με το QE να έχει πλέον τελειώσει, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς είναι ουσιαστικά μηδενική, σχεδόν ακριβώς όσο ήταν τον Απρίλιο 2015.
«Ο Mario Draghi λέει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται, η πορεία όμως του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αντανακλά μια πολύ διαφορετική οικονομική ερμηνεία.
Δεν πρόκειται για μαγικό τέχνασμα, ούτε για σύμπτωση.
Οι χαμηλές αποδόσεις ήταν μόνο το θεωρητικό πρώτο βήμα, ωστόσο.
Μας διδάσκουν πώς τα χαμηλά επιτόκια σηματοδοτούν ερέθισμα όταν στην πραγματικότητα δηλώνουν το αντίθετο», σχολιάζεται.
Στη συνέχεια, η Alhambra στρέφεται κατά των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως, αν και ευνοήθηκαν από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, δεν τόνωσαν όσα θα έπρεπε τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
«Εάν οι τράπεζες δεν είναι πεπεισμένες για την οικονομική ανάπτυξη, τότε αυτό είναι το τέλος της ιστορίας όσον αφορά τις πιθανότητες για οποιαδήποτε ανάκαμψη.
Αντί οι τράπεζες να εισέλθουν σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, εξακολουθούν να προτιμούν τα πιο ρευστά.
Ο λόγος είναι απλός.
Το νομισματικό σύστημα παγκοσμίως παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο, ακόμη και μετά από 11 χρόνια».
Τα διαγράμματα:






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης