Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ήδη έχουν αρχίσει να υπολογίζουν το PSI για την Πορτογαλία - Η αποτελεσματικότητα όμως στην ανακούφιση του χρέους δεν θα είναι η ίδια με αυτήν της Ελλάδας, εκτιμά η Nomura

Ήδη έχουν αρχίσει να υπολογίζουν το PSI για την Πορτογαλία - Η αποτελεσματικότητα όμως στην ανακούφιση του χρέους δεν θα είναι η ίδια με αυτήν της Ελλάδας, εκτιμά η Nomura
Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία για το ελληνικό PSI, νέες αναλύσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για ένα νέο PSI. Αυτό της Πορτογαλίας.
Οι αναλυτές της Nomura, Dimitris Drakopoulos και Lefteris Farmakis συνέταξαν μία σημαντική ανάλυση υπό τον τίτλο “To PSI or not to PSI?” (σε PSI ή όχι σε PSI), επισημαίνοντας ότι εάν η Πορτογαλία χρειαστεί PSI, θα δείξουν οι Ευρωπαίοι ότι τελικά η Ελλάδα δεν ήταν η μοναδική περίπτωση στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, θα έχει δημιουργηθεί προηγούμενο στις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους με ιδιαίτερη μεταχείριση του δημόσιου σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Αν εξαιρέσει κανείς τη γραμμή όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Nomura δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η Πορτογαλία χρειάζεται PSI. Εάν δει κανείς το σχέδιο διάσωσης της χώρας, θα εντοπίσει ορισμένα σημαντικά σημεία.
Η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων προχωρά με καλύτερους ρυθμούς σε σχέση με το αναμενόμενο (εξαιτίας της κινεζικής παρέμβασης), ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κλείνει γρηγορότερα από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν όμως και ορισμένα σημάδια της ελληνικής "αρρώστιας". Υψηλή ανεργία, έσοδα από φορολογία, ύφεση και παραγωγική δυστοκία.
Επιπλέον, η Πορτογαλία έχει ένα ακόμη ειδικό πρόβλημα. Οι δημόσιες υπηρεσίες της, αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενα χρέη, τα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται στο κρατικό χρέος. Επιπλέον, η Πορτογαλία εξέδωσε περισσότερα έντοκα γραμμάτια από ότι ήταν αρχικά σχεδιασμένο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις τράπεζες της να μετακυλήσουν μέρος του χρέους τους.
Αλλά οι αναλυτές της Nomura επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά από σκληρές προσπάθειες, η χώρα παραμένει εκτός αγορών, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να παραμένει. Τα ομόλογα της Πορτογαλίας θεωρούνται πλέον μη εξασφαλισμένα, ενώ το χρέος της, που φτάνει στα 174,8 δισ. ευρώ αποτελείται από:
-104 δισ. ευρώ από ομόλογα πορτογαλικού δικαίου (εύκολα αναδιαρθρώσιμα, όπως και αυτά της Ελλάδας)
-4,7 δισ. ευρώ που διέπονται από ξένο δίκαιο
-17,4 δισ. ευρώ ειδικών εκδόσεων του υπουργείου Οικονομικών
-12,6 δισ. ευρώ εντόκων
-35,9 δισ. ευρών άλλων δανείων
Οι δύο πρώτες κατηγορές μπορούν εύκολα να μπουν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, ενώ οι υπόλοιπες μάλλον δεν θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 62% του συνολικού πορτογαλικού χρέους μπορεί να αναδιαρθρωθεί, σε αντίθεση με το 72% στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης