Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Γερμανία - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Γερμανία - Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Γερμανίας από τη Fitch 
Σε «ΑΑΑ» και «F1+» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τη διαφοροποιημένη οικονομία με την υψηλή προστιθέμενη αξία, τους ισχυρούς θεσμούς και την ιστορία υγιούς διαχείρισης του δημόσιου χρέους.
Ένα μεγάλο πλεόνασμα διαρθρωτικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 8,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2012-2017, υποστηρίζει τη θέση του εξωτερικού πιστωτή της χώρας.
Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει σε 60% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, ενώ το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7%.
Το μέσο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2014-2018 ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στο 1,5% το 2018, από 2,5% το 2017.
Παρά την οικονομική επιβράδυνση το τρίτο τρίμηνο, τα βασικά στοιχεία παραμένουν υγιή, υποστηριζόμενα από ένα το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και τη σταδιακή αύξηση της ονομαστικής αύξησης των μισθών.
Η Fitch προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 1,6% το 2019 και 1,4% το 2020, επισημαίνεται.
Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά από το ανώτατο όριο του 81% του ΑΕΠ το 2010.
Η βασική πρόβλεψη της Fitch είναι ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα και το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 40% του ΑΕΠ έως το 2028.
Ο οίκος αναμένει η Annegret Kramp-Karrenbauer να συνεχίσει τη δημοσιονομικής και οικονομική πολιτικής της Angela Merkel, δεδομένης της διαρκούς επιρροής της.
Η ισχυρή εξωτερική θέση της Γερμανίας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, υποστηριζόμενη από τα μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αντικατοπτρίζουν τη διαρκή ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και τα υψηλά εισοδήματα από ξένα περιουσιακά στοιχεία.
Η Fitch προβλέπει πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 7,6% του ΑΕΠ το 2019 και 7,3% το 2020.
Η βαθμολογία βιωσιμότητας (VR) του γερμανικού τραπεζικού κλάδου είναι «a», ωστόσο η Deutsche Bank αξιολογείται με «bbb+».
Η πίεση στην κερδοφορία θα παραμείνει η βασική πρόκληση, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, των χαμηλών επιτοκίων και της μερικής προόδου στην τόνωση της παραγωγής εσόδων και την αντιμετώπιση υψηλού κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης