Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η αξιολόγηση της Σουηδίας, σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η αξιολόγηση της Σουηδίας, σταθερό το outlook
Η Fitch δε μεταβάλλει τις αξιολογήσεις της Σουηδίας
Σε «ΑΑΑ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (ανώτατη) της Σουηδίας η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τα συνεχιζόμενα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, τη μείωση του δημοσίου χρέους, τους ισχυρούς δείκτες διακυβέρνησης και ανθρώπινης ανάπτυξης, αλλά και την ιστορία υγιούς οικονομικής πολιτικής.
Η πολιτική αβεβαιότητα μειώθηκε μετά τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στις 11 Ιανουαρίου 2019, η οποία έβαλε τέλος σε τέσσερις μήνες πολιτικού αδιεξόδου. 
Ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Stefan Lofven επανεξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη φορά ως πρωθυπουργός, σε μια μειοψηφική κυβέρνηση με τον προηγούμενο εταίρο του συνασπισμού Κόμμα των Πράσινων. 
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει επίσης την κοινοβουλευτική υποστήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Κέντρου. 
Ωστόσο, η υποστήριξή τους σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συμβιβαστεί σε βασικούς τομείς πολιτικής (συμπεριλαμβανομένων των νόμων περί φορολογίας, μετανάστευσης και αγοράς εργασίας) που περιγράφονται σε συμφωνία 73 σημείων. 
Η Fitch δεν αναμένει ουσιαστική απόκλιση από το ιστορικό της ισχυρής μακροοικονομικής πολιτικής της Σουηδίας. 
Ο οίκος εκτιμά ότι η σουηδική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% το 2018, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ θα επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2019-2020. 
Η αύξηση της απασχόλησης, ο χαμηλός πληθωρισμός και οι συνθήκες διευκόλυνσης της χρηματοδότησης υποστηρίζουν την εγχώρια ζήτηση.
Το 2019-2020, αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας, λόγω της ασθενέστερης επενδυτικής δραστηριότητας στη στέγαση και τη βιομηχανία. 
«Παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου επαναγοράς της κεντρικής τράπεζας κατά 25bp τον Δεκέμβριο 2018, η στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει επεκτατική και η Riksbank έχει διατηρήσει τη δέσμευσή της να επανεπενδύσει 350 δισεκ. δολάρια ομολόγων στο πλαίσιο του QE».
Το δημοσιονομικό πλεόνασμα εκτιμάται στο 1% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ακαθάριστο δημόσιο χρέος βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία ως αποτέλεσμα της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των χαμηλών και μειούμενων δαπανών για τόκους -στο 37,2% του ΑΕΠ το χρέος στα τέλη του 2018.
Η Fitch προβλέπει το χρέος να μειωθεί στο 24,9% του ΑΕΠ έως το 2027.
Ο σουηδικός τραπεζικός κλάδος είναι μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος της εγχώριας οικονομίας. 
Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων στο εξωτερικό, είναι περίπου 3 φορές επί το ΑΕΠ. 
Αυτό αντικατοπτρίζει εν μέρει τις δραστηριότητες των σουηδικών τραπεζών στις περιοχές των σκανδιναβικών και βαλτικών περιοχών. 
Η Σουηδία διαθέτει πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κατά μέσο όρο 4% τα τελευταία πέντε χρόνια, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης