Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Πιο συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ - Η ΝΔ πολιτεύεται διχαστικά

Σκουρλέτης: Πιο συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ - Η ΝΔ πολιτεύεται διχαστικά
H κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πιο συμπαγής μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, εκτιμά ο  γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφ. «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο».
Όπως σημειώνει, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, ενώ εκτιμά ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η στάση έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών να έχει αντανάκλαση στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, καθώς «επιδρά σίγουρα στην αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη διότι αγγίζει και αναδεικνύει βαθύτερες διαχωριστικές γραμμές και αντιλήψεις».
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέκυψε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και ορθώς», συμπληρώνοντας ότι «όσο ο κ. Καμμένος αυξάνει την επιθετικότητά του είναι σαν να αρνείται την δική του επιλογή για συμμετοχή στην κυβέρνηση το 2015 και ακυρώνει ότι καταφέραμε μαζί σε σχέση με την έξοδο από το πρόγραμμα».
«Εκείνο που μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η μεγάλη άνεση με την οποία συνομιλεί με την Ακροδεξιά.
Είναι κάτι που ξεπερνά και τους ΑΝΕΛ, όπως εμείς τους γνωρίσαμε» σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πιστώνεται την επίλυση ενός εθνικού ζητήματος με όρους εθνικού συμφέροντος και πατριωτικής ευθύνης»,, αλλά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «υπερασπίζεται με συνέπεια τη συγκεκριμένη θέση (σ.σ το περιεχόμενο της Συμφωνίας) από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90».
Ο κ. Σκουρλέτης για τη ΝΔ σημειώνει ότι «έχει επιλέξει να πολιτεύεται διχαστικά με συνθήματα και ανιστόρητες αναφορές» για την αποφυγή οποιασδήποτε νηφάλιας συζήτησης, συμπεριλαμβανομένης και της άρνησης του Κ. Μητσοτάκη στην «πρόσκληση-πρόκληση» του πρωθυπουργού να συζητήσουν «κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» το περιεχόμενο της Συμφωνίας.
Η ΝΔ «επιλέγει να απευθύνεται σε παρωχημένα εθνολαϊκιστικά αντανακλαστικά ενός μέρους της κοινωνίας, στο θυμικό κάποιων άλλων, καλλιεργώντας τη μισαλλοδοξία χωρίς να θέλει να κάνει μια υπεύθυνη συζήτηση», σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη.
Κατά τον ίδιο, όσο υπάρχουν δυνάμεις, «όπως συνειδητά επιλέγει η σημερινή ηγεσία της ΝΔ» να ανοίγουν δρόμο με την πολιτική τους και να υιοθετούν τη ρητορική της Ακροδεξιάς, αυτή «θα νομιμοποιείται πολιτικά και θα ενισχύεται», ενώ η τεχνητή ένταση και ο αποπροσανατολισμός δεν βοηθούν ούτε πολιτικά, ούτε εκλογικά.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «το προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης είναι το προγραμματικό» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κλίμα αλλάζει και θα αλλάζει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ «όσο απομακρυνόμαστε από τα Μνημόνια και υιοθετούνται μέτρα που ανοίγουν έναν άλλο δρόμο για τη χώρα και το λαό».
Σημειώνει  δε, πως κανένας δεν έχει υποστηρίξει την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερό κόμμα, αλλά για τη δημιουργία ενός πόλου «αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων που αντικειμενικά θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», πόλος ο οποίος «θα αναμετρηθεί προγραμματικά με τον συντηρητικό πόλο στην επόμενη φάση».
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμαχίας με πρόσωπα που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «η πολιτική παρουσία του Γ. Παπανδρέου δεν προσδιορίζεται μονοσήμαντα από τη θέση του για τη Συμφωνία, αλλά και από τις μεγάλες ευθύνες του για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο για τις οποίες δεν έχει μιλήσει ακόμα.
Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει οργανωμένα και με ανοιχτή ειλικρινή διάθεση».
Για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα από την Κεντροαριστερά όπως οι κκ. Δανέλης, Θεοχαρόπουλος και άλλοι, απαντά ότι η πολιτική δεν είναι μια σχέση πολιτικής αντιπαροχής.
Κατά τον ίδιο, τα Μνημόνια και η έξοδος από αυτά, η καταλυτική επίδραση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η κατάρρευση του παλαιού δικομματισμού «δημιουργούν όρους πραγματικών πολιτικών ανακατατάξεων και επαναπροσδιορισμών», κάτι που όπως σημειώνει ισχύει και για το ενδεχόμενο συμμετοχής στα ψηφοδέλτια στελεχών που στηρίζουν την κυβέρνηση και προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Τέλος, για το σημερινό ΠΑΣΟΚ «της πολιτικής των "ίσων αποστάσεων" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» επεσήμανε δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική συμμαχία, ενώ «ένας διάλογος θα μπορούσε να ανοίξει αν (το ΠΑΣΟΚ) απαγκιστρωνόταν από τον νεοφιλελευθερισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης