Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης (ΝΔ): Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε όλους μας προ των ιστορικών ευθυνών – Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας

Μηταράκης (ΝΔ): Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε όλους μας προ των ιστορικών ευθυνών – Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας
«Η ΝΔ  προσπάθησε με κάθε μέσο που της δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να εμποδίσει τη Συμφωνία να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί», ανέφερε ο Ν. Μηταράκης
«Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε όλους μας προ των ιστορικών ευθυνών μας» και όσοι την ψήφισαν «έκαναν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που βρίσκεται μακριά από τις θέσεις της ΝΔ και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», τόνισε  σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε με κάθε μέσο που της δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να εμποδίσει τη Συμφωνία να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί», αλλά «με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και μερικών προθύμων, ψηφίστηκε τελικά μια συμφωνία εκτός εθνικής γραμμής.
Μια συμφωνία, που βρίσκει τη Βουλή σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα, όπως έλεγε και το Σύνταγμα του 1975».
Ανέφερε δε, πως «με την ψήφιση της Συμφωνίας, η κυβέρνηση μείωσε πλέον δραματικά τα περιθώρια αντίδρασης της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς», αλλά και ότι «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Ελλάδα διατηρεί ανέπαφο το δικαίωμα του κράτους μέλους της ΕΕ να διαπραγματευτεί την κάθε πτυχή της ενταξιακής συμφωνίας, και στην ύστατη στιγμή, αν αυτό χρειαστεί, να προβάλει και βέτο, εάν κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα».
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Προφανώς, όσοι υπερψήφισαν, στήριξαν και παρέτειναν το βίο αυτής της κυβέρνησης, πολλοί από αυτούς έπρεπε να κάνουν στροφή 180 μοιρών στις μέχρι σήμερα θέσεις τους.
 Κανείς δεν ξέρει τι πολιτικές συνεννοήσεις έγιναν.
Το σίγουρο είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «πρόθυμοι», γνωρίζουν ότι οι εκλογές θα σημάνουν για πολλούς το τέλος της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας, άρα κοινός τους στόχος είναι η παράταση του βίου της παρούσας Βουλής».
Για το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «τα μικρά κόμματα και ο πολυκερματισμός είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, απόρροια της οικονομικής κρίσης», συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων πως «συχνά αποτελούνταν από ετερόκλητα στελέχη, διαφορετικών ιδεολογικών τοποθετήσεων, ενώ δυστυχώς, κατά κανόνα, δεν είχαν κάτι ρηξικέλευθο να προτείνουν στον προγραμματικό τους λόγο.
Όλα αυτά φτιάχνουν μία τάση επιστροφής στα παραδοσιακά κόμματα».
Κατά τον ίδιο, «το τελικό τοπίο θα διαμορφωθεί με τις εκλογές, και εκεί θα φανεί αν επανερχόμαστε σε κάποιας μορφής διπολισμού.
Αυτό όμως που είναι ανεπίτρεπτο, είναι να διαλύονται κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες με σκοπό να στηριχτεί η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως γίνεται σήμερα»
Όπως ανέφερε, «στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησαν βουλευτές που είχαν ήδη διαγραφεί ή αποχωρήσει από τα κόμματά τους, και μάλιστα πολύ καιρό προ της προσχώρησής τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει άνοιγμα σε κάθε πρόσωπο που συμφωνεί με τις αρχές και τις πολιτικές τής ΝΔ και θέλει να συμβάλει στην επερχόμενη εκλογική νίκη.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε κόμματα και αλλοίωσε τον κοινοβουλευτικό χάρτη, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία».
«Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θέλει να γίνει κυβέρνηση μέσα από τις εκλογές, με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, και έχει υπογραμμίσει σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να τερματιστεί ο βίος αυτής τη κυβέρνησης», όπως επεσήμανε.
Τέλος, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι  «ο θεσμός του Προέδρου Δημοκρατίας ούτε εμπλέκεται, ούτε επιτρέπεται να εμπλέκεται σε πολιτικές εξελίξεις».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης