Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

New York Times: Γεωπολιτικός θρίαμβος της Δύσης έναντι της Ρωσίας, η Συμφωνία των Πρεσπών

New York Times: Γεωπολιτικός θρίαμβος της Δύσης έναντι της Ρωσίας, η Συμφωνία των Πρεσπών
Πεδίο μάχης για τη γεωπολιτική εξουσία στα Βαλκάνια μεταξύ Δύσης και Ρωσίας η Συμφωνία των Πρεσπών
Ως μία διπλωματική επιτυχία της Δύσης έναντι της Ρωσίας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, παρουσιάζουν οι New York Times την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Η αμερικανική εφημερίδα μάλιστα κάνει λόγο για  σπάνια νίκη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι θέσεις των οποίων ενισχύονται έναντι της Μόσχας.  
Αφού υπενθυμίζει το χρονικό της διαμάχης για το όνομα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια αλλά και τις πολύμηνες διαμαρτυρίες στην Ελλάδα για την υπόθεση, η εφημερίδα σημειώνει πως η αντιπαράθεση αυτή αποτέλεσε πεδίο μάχης για τη γεωπολιτική εξουσία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από τη μία πλευρά και Ρωσίας από την άλλη στα «αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».
Επίσης σύμφωνα με τους New York Times, η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών διέλυσε τον μύθο του ισχυρού Ρώσου προέδρου στα Βαλκάνια, Vladimir Putin, που απειλούσε δυτικές δημοκρατίες.
Αν και ο Putin αναμειγνύεται στις υποθέσεις της Δύσης, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Αθήνας – Σκοπίων υπογραμμίζει, πως η Ρωσία εξακολουθεί να μην παρουσιάζει ένα ελκυστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η «Μακεδονία» φαίνεται αποφασισμένη να αφιερώσει το μέλλον της, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Πάντα σύμφωνα με τους New York Times, η Ρωσία στην προσπάθειά της να επηρεάσει το αποτέλεσμα της διπλωματικής προσπάθειας, φέρεται να υποκίνησε ακόμη και χρήματα διαδηλώσεις στην Ελλάδα, σφυρηλάτησε τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές των συνόρων, επηρέασε τους ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και με μια γνωστή τακτική της , «γέμισε» το Διαδίκτυο με παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.
Ωστόσο αυτή τη φορά, Έλληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε, πως η Μόσχα δεν τα κατάφερε και οι πιέσεις που άσκησε στην Αθήνα, την ώθησε ακόμη πιο κοντά στις ΗΠΑ.
Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο αντιαμερικανικός του οποίου αρχικά και πριν ανέλθει στην εξουσία προκαλούσε ανησυχία στη Δύση, τώρα με την έγκριση της Συμφωνίας αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς για τους δυτικούς αξιωματούχους.
Το 2014, ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel η οποία επέμενε σε «καταστροφικά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα», να «κάνει πίσω».
Τον Ιανουάριο του 2019, την καλωσόρισε θερμά και επικρότησε την εμπλοκή της στην υπόθεση.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η λύση θα ωφελήσει την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.
Η Ρωσία ήλπιζε πως θα αποτρέψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε ελάχιστο βαθμό, αναφέρουν οι αναλυτές, με το φόβο ότι, η Δύση στη συνέχεια θα μπορούσε να προσεταιριστεί και  τη Σερβία.
Η ψηφοφορία την Παρασκευή (25/1/2019) στο ελληνικό Κοινοβούλιο ουσιαστικά επικύρωσε συμφωνία που επετεύχθη του Ιούνιο του 2018 μεταξύ του κ. Τσίπρα και του πρωθυπουργού της «Μακεδονίας», Zoran Zaev.
Εκείνη την εποχή, υπενθυμίζει η αμερικανική εφημερίδα, ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, είχε αναφερθεί σε «λάθη που έχουν συνέπειες».
Τότε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt με πείρα στα ρωσικά ζητήματα, λόγω της θητείας του στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι το Κρεμλίνο μπορούσε να «κάνει κάτι».
Τον ίδιο μήνα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν ανακοινώσεις ότι ο Ιβάν Σαββίδης, Έλληνας δισεκατομμυριούχος ρωσικής καταγωγής, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας και πρώην μέλος της Ρωσικής Δούμας με το Κόμμα Ενιαίας Ρωσίας του Putin συνεργάστηκε με το Κρεμλίνο για να υπονομεύσει τη συμφωνία, μέσω διαδηλώσεων.
Αναφορικά με τις έντονες αντιδράσεις, που συνάντησε στην Ελλάδα η εν λόγω συμφωνία, το δημοσίευμα τις αποδίδει στη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την απώλεια κυριαρχίας, που αισθάνθηκαν μετά από χρόνια επιβληθείσας από την Ευρώπη λιτότητας.
Εξάλλου, επικαλούμενη δήλωση ενός εκ των διοργανωτών των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η χρηματοδότηση για τις κινητοποιήσεις προήλθε από την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ και όχι από τη Ρωσία.
«Είναι δολάρια, και όχι ρούβλια», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης