Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Οι Πρέσπες «θερμοκήπιο» για πολιτικές ανακατατάξεις που θα συνεχιστούν - Αλλάζει ριζικά ο ρόλος της Ελλάδας

Βούτσης: Οι Πρέσπες «θερμοκήπιο» για πολιτικές ανακατατάξεις που θα συνεχιστούν - Αλλάζει ριζικά ο ρόλος της Ελλάδας
H ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών γονιμοποίησε θέσεις, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μέσα στο συνολικό πολιτικό σύστημα και στο σώμα της κοινωνίας, σύμφωνα με τον Ν. Βούτση
Την «προφανή ενίσχυση της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα στην ΕΕ, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την ίδια της την οντότητα, αλλά και στη σταθεροποίηση στην ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή μας» μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζει ο  πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί την Κυριακή 27/1 με τίτλο «Αλλάζει ριζικά ο ρόλος της Ελλάδας μετά τη συμφωνία».
Ο κ. Βούτσης σημειώνει επίσης τη σαφή ενίσχυση των προοπτικών για τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους, καθώς και για τις οικονομικές συνέργειες των χωρών της Βαλκανικής, «με σημαντικό ρόλο για τη χώρα μας και, βεβαίως, για την περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας και τη Θεσσαλονίκη».
Κατά τον ίδιο, γι΄ αυτές τις σημαντικές πλευρές «των θετικών αποτελεσμάτων της συνθήκης δεν έγινε καμία συζήτηση στη Βουλή - και όχι τυχαία, γιατί είναι σαφές ότι οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου στη Βουλή που αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνθήκη δεν θα μπορούσαν να αρθρώσουν εναλλακτικό πολιτικό λόγο».
Ο πρόεδρος της Βουλής  τονίζει ότι η ίδια η ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών γονιμοποίησε θέσεις, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μέσα στο συνολικό πολιτικό σύστημα και στο σώμα της κοινωνίας «που λειτουργούν ως "θερμοκήπιο" και για πολιτικές ανακατατάξεις, που προβλέπω ότι θα συνεχιστούν και από εδώ και πέρα».
Μέχρι την ψήφιση της Συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Βούτση,  τηρήθηκαν κατά γράμμα και, χωρίς ουδείς να θέσει θέμα, οι διαδικασίες «με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, και τα αποτελέσματα ήταν σαφή, δηλαδή πλειοψηφικά, τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια».
Ο ίδιος εκτιμά ότι όταν έλθει,  πολύ σύντομα, η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ «δεν θα υπάρξουν οξείες αντιπαραθέσεις, αντίθετα θα γίνουν ακόμα πιο ορατές οι υπαρκτές διαφοροποιήσεις μέσα στους κόλπους των κομμάτων που συμπεριφέρθηκαν τακτικιστικά, συνομολογώντας το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών».
Εξηγώντας τι εννοούσε με την φράση του «ελληνική είναι μόνο η ελληνική Μακεδονία», αναφέρει ότι εννοεί «το προφανές, ότι δηλαδή η χώρα σέβεται και δεν θέτει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και δεν πρέπει να αναδύονται συνθήματα τα οποία ενέχουν οποιοδήποτε ίχνος αλυτρωτισμού από την πλευρά μας».
Κληθείς να σχολιάσει τις προσωπικές κατηγορίες εναντίον του από τον Π. Καμμένο για μεθόδευση διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο κ. Βούτσης απαντά ότι «έχω δηλώσει δημοσίως τη θλίψη μου από την πρώτη στιγμή για την αναίτια στοχοποίηση με θλιβερούς υπαινιγμούς του κ. Καμμένου απέναντί μου.
Δεν πρόκειται ποτέ να μπω σε συζήτηση για συνωμοσίες και συνωμοσιολογούντες, ακόμη κι αν στοχοποιούν την οικογένειά μου και προσπαθούν να ανοίξουν "φακέλους".
Παραμένω στη δήλωσή μου για θλίψη, που έχει σαφές πολιτικό πρόσημο και όλοι το καταλαβαίνουν».
Ακόμη, ο κ. Βούτσηςε υπογραμμίζει ότι το αποκλειστικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συγκρότηση «ενός ισχυρού μετώπου απέναντι στην πολιτική σύγκλιση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με ακροδεξιές και φιλοφασιστικές απόψεις.
Απέναντι, δηλαδή, στα τέρατα που γεννιούνται στην Ευρώπη και στη χώρα μας εν μέσω και έπειτα από μια πολύ σοβαρή κρίση».
Κάνοντας αναφορά στα επεισόδια έξω το Κοινοβούλιο στη διάρκεια του κυριακάτικου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, επικαλούμενος τις εκθέσεις του φρουράρχου και της φρουράς της Βουλής αναφέρει ότι «είναι τόσο σαφείς που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τον στόχο βεβήλωσης της Βουλής.
 Άλλωστε, με ντουντούκα καλούσε για την εισβολή μια επώνυμη εκ των οργανωτών».
Τέλος, ο ίδιος καλεί άπαντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το ότι «αφέθηκε χώρος για να επαναδραστηριοποιηθούν τα τάγματα εφόδου στους δρόμους, για τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών, για τη στοχοποίηση των προσφύγων και την αντιποίηση των δημοκρατικών αξιών», προσθέτοντας πως «ο νοών νοείτω».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης