Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παντού νικητές «βλέπει» ο Zaev με την επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία παραβίασε από την πρώτη μέρα

Παντού νικητές «βλέπει» ο Zaev με την επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία παραβίασε από την πρώτη μέρα
Πανηγυρισμοί δίχως όρια από τον πρωθυπουργός της FYROM, που «βλέπει» παντού νικητές με τη Συμφωνία των Πρεσπών
Νικητές είναι όλοι με την επικύρωση της απαράδεκτης και επικίνδυνης Συνθήκης των Πρεσπών που υποθάλπει αλυτρωτισμούς,  κατά τον πρωθυπουργό της FYROM, Zoran Zaev.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Zaev «βλέπει» παντού νικητές με την επικύρωση της Συμφωνίας, παραβλέποντας το γεγονός ότι, με τις προβλέψεις της ανοίγει «κερκόπορτες» για εδαφικές διεκδικήσεις και δημιουργεί ιστορικό προηγούμενο για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.  
«Οι πολίτες της χώρας μας και της φίλης μας της Ελλάδας, μπορούν να είναι υπερήφανοι σήμερα»,σημειώνει εν μέρει δικαίως, αφού κερδισμένος από τη Συμφωνία είναι ο ίδιος και η χώρα του με μία σειρά παραχωρήσεων σε επίπεδο γλώσσας, ονόματος και γλώσσας ενώ για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων αναμένεται να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αστάθειας.  
«Είναι η γενιά που έβαλε τέλος σε ένα επεισόδιο της αβέβαιης ειρήνης στα Βαλκάνια», αναφέρει σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το οποίο ήδη τον αποκαλεί πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας.
«Με την αποδοχή και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, νικητές είναι όλοι οι πολίτες και των δύο χωρών αλλά επίσης και οι πολίτες όλης της περιοχής», σημειώνει στη δήλωσή του.
«Νικητές είναι επίσης εκείνοι που τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας, επειδή και για εκείνους επίσης έρχεται μια εποχή ευημερίας, ειρήνης και φιλίας, καθώς και για τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών», αναφέρει.
«Οι θαρραλέοι πολίτες επέλεξαν να απορρίψουν τις σκιές του παρελθόντος και να δώσουν στον κόσμο μια νέα Βαλκανική των ευκαιριών και της πολιτικής σταθερότητας, έναν τόπο συνδεδεμένων γειτόνων και φιλίας, μια περιοχή οικονομικής ανάπτυξης και πρότυπο ενσωμάτωσης», επισημαίνει.
«Με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη συγχαίρω τον φίλο μου, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τη νικηφόρα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει ο πρωθυπουργός της FYROM.
«Η ευγνωμοσύνη μου εκτείνεται στα Κοινοβούλια και των δύο χωρών.
Σε όλους εκείνους τους θαρραλέους γυναίκες και άνδρες που επέλεξαν μαζί να δώσουν την ψήφο τους στο νικηφόρο μέλλον, μια ψήφο που θα βάλει τέλος στους φόβους οι οποίοι παρουσιάζονταν ως ανυπέρβλητοι.
Επιλύσαμε μια διαφορά που παρουσιαζόταν ως αδύνατον να λυθεί», λέει στη δήλωσή του.
 «Εγώ και ο φίλος μου ο πρωθυπουργός Τσίπρας καταλήξαμε σε μια συμφωνία πέρσι το καλοκαίρι.
Μαζί με τις ομάδες μας, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών, καταλήξαμε σε μια στιγμή αποκάλυψης: η κάθε πλευρά πρέπει να δώσει κάτι προκειμένου να κερδίσει πολλά, πολλά περισσότερα σε αντάλλαγμα.
Από σήμερα και στο εξής, έχουμε μια επαληθευμένη και βαθιά φιλία.
Ξεκινώντας από σήμερα, προχωρούμε προς τα εμπρός με μεγαλύτερη δύναμη για να ενώσουμε τους πολίτες και των δύο χωρών.
Το μέλλον δεν θα φαντάζει πλέον ως ολέθριο πεπρωμένο αλλά ως ένας κοινός δρόμος, στρωμένος με φιλικές προθέσεις και με αξίες που αναδύονται από την ευρωπαϊκή οικογένειά μας.
Ζήτω η φιλία μας και η στρατηγική συνεργασία μας»,  καταλήγει στη δήλωσή του ο Zaev.
 
Ο Zaev παραβίασε τη Συμφωνία, πριν...ακόμη στεγνώσει το μελάνι


To Σάββατο (26/1/2019) και μόλις μία ημέρα μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Zaev την παραβίασε, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της, αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο προβληματική είναι.
Λίγες ώρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο η κυβέρνηση Zaev μίλησε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές για «Μακεδονο-ελληνική» λύση στο Μακεδονικό ζήτημα, δικαιώνοντας όλους όσοι εξέφραζαν ζωηρές ανησυχίες για τις εξελίξεις μετά την έγκριση της Συνθήκης.
Σε σχετική ανακοίνωση της η κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, χαιρέτισετην ψήφιση της συμφωνίας και υπογραμμίζει:
«Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή.
Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους τους πολίτες των δύο χωρών για την ειρήνη, την πρόοδο και την ανάπτυξη που φέρνει η Συμφωνία αυτή και τους ενθαρρύνει να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες, τις διασυνδέσεις και τις φιλίες.
Με την εξεύρεση της «Μακεδονο-ελληνικής» λύσης, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών.
Η κυβέρνηση ευχαριστεί όλο το πολιτικό προσωπικό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξαν την Συμφωνία και έδωσαν αέρα στα πανιά των ιστορικών λύσεων που περιέχονται σε αυτήν».
Λίγο αργότερα και μέσω Twitter ο πρωθυπουργός των  Σκοπίων αναφέρθηκε στην «Μακεδονία», η οποία όπως είπε, «αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δημοκρατικού κόσμου».
Εξάλλου ο Zaev κάλεσε τους επενδυτές να στηρίξουν την οικονομία της FYROM και ανήρτησε βίντεο από τις επαφές του στο Davos,
«Η Μακεδονία αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δημοκρατικού κόσμου.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τώρα είμαστε μια σταθερή και ασφαλής χώρα.
Πάμε μπροστά, ήρθε η ώρα για την οικονομία!» έγραψε χαρακτηριστικά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης