Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Χάος και αδιέξοδο στη Βρετανία δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία (29/1) για το Brexit

Deutsche Welle: Χάος και αδιέξοδο στη Βρετανία δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία (29/1) για το Brexit
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός υπογράμισε από το Νταβός πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο, είτε μέσω Βρυξελλών ή διακρατική
Σε απόλυτο αδιέξοδο βρίσκεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία για την ψήφιση της συμφωνίας της Theresa May για το Brexit, η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.
«Χάος» χαρακτηρίζουν τα βρετανικά μέσα την κατάσταση που έχει περιέλθει η βρετανική κυβέρνηση με τη May να είναι αντιμέτωπη με μια νέα παταγώδη αποτυχία καθώς δεν έχει ακόμη διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την ψήφιση της συμφωνίας που έχει ωστόσο υπογράψει με τους Ευρωπαίους.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, βουλευτές όλων των κομμάτων και τάσεων έχουν έτοιμες προτάσεις τις οποίες έχουν θέσει στον πρόεδρο της Βουλής, που είναι ο μόνος που θα αποφασίσει αν θα τις εγκρίνει ή αν θα τις απορρίψει.
Οι περισσότερες εκφράζουν, με διαφορετικό αίτημα, την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών που επιθυμούν στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρονική επέκταση του Άρθρου 50, ακόμη και νέο δημοψήφισμα.
Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και επιμένει πως θα τηρήσει την εντολή που της έδωσε ο λαός για πλήρη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιμένει ωστόσο να υπερασπίζεται τη συμφωνία, την οποία όμως έχουν απορρίψει οι βουλευτές της, καλώντας τους για μια ακόμη φορά να το σκεφτούν.

Ανησυχία και στο Δουβλίνο

Το αδιέξοδο που μέχρι στιγμής επικρατεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο έχει ανησυχήσει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει προκαλέσει πανικό στο Δουβλίνο. Μετά την προειδοποίηση, την Παρασκευή, της Τράπεζας της Ιρλανδίας ότι η μη συμφωνία θα σημάνει καταστροφή για την ιρλανδική οικονομία, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar δήλωσε από το Νταβός πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο, είτε μέσω Βρυξελλών ή διακρατική.
Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό ο ηγέτης που έθεσε ως όρο το backstop -την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων που αποδείχτηκε το μεγάλο εμπόδιο στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής συμφωνίας- να προσβλέπει τώρα σε διακρατική διαπραγμάτευση ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα σημάνει καταστροφή για όλη την Ευρώπη.
Μέσα σε όλο αυτό το σουρεαλιστικό τοπίο οι πάντες έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ψηφοφορία της Τρίτης με την ελπίδα ότι θα επικρατήσει επιτέλους η λογική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης