Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν οι αγορές στην Ασία μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας - Στο -0,60% και τις 20.649 μονάδες ο Nikkei

tags :
Υποχωρούν οι αγορές στην Ασία μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας - Στο -0,60% και τις 20.649 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,02% στις 2.177,30 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (28/1) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, μετά την άνοδο που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αναλυτές αναμένουν μέσα στις επόμενες ημέρες τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνίας έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,60% στις 20.649 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Tokyo Electric υποχώρησαν κατά -1,17% και -3,86% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,02% στις 2.177,30 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να ενισχύεται κατά +0,67% και τις μετοχές των LG Electronics και SK Hynix να υποχωρούν κατά -2,59% και -3,75% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,18% και τις 2.596,98 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,38% στις 1.314,99 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,44% στις 10.013,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακό άνοδο της τάξεως του +0,03% στις 27.539,71 μονάδες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, συμφώνησε με τους ητέτες του Κογκρέσου για τον προσωρινό τερματισμό του κυβερνητικού shoutdown, και συγκεκριμένα για τρεις εβδομάδες, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις που αφορούν την κατασκευή τείχους στα σύνορμα με το Μεξικό.
Παρά την πλήρη επαναφορά λειτουργίας των κυβερνητικών υπρεσιών, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με την επιβολή ενός ακόμα shutdown εάν δεν υπάρξει μία «δίκαιη συμφωνία» με το Κογκρέσο.
«Το γεγονός ότι κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ξανά "ανοιχτή" αποτελεί μία ανακούφιση, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αποφύγουμε άλλο ένα shutdown στις 15 Φεβρουαρίου, και οι συζητήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών τις επόμενες τρεις εβδομάδες είναι κρίσημες», ανέφερε σε σχόλιό της η Mizuho Bank, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να βρεθούν στο προσκήνιο την τρέχουσα εβδομάδα.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα σημειωθεί πρόοδος στον νέο γύρο συνομιλιών ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, γεγονός που θα προτρέψει την περαιτέρω πειβολή δασμών και από τις δύο πλευρές.
Πτώση μεγαλύτερη του -1% καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από την πρώτη άνοδο στις εξέδρες γεωτρήσεων των ΗΠΑ για το νέο έτος, καθώς και από τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας στην Κίνα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -1,22% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,84 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,32% στα 52,98 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes, οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 862, γεγονός που υποδεικνύει ότι η παραγωγή της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι κατά την ολοκλήρωση του περασμένου έτους η παραγωγή στις ΗΠΑ είχε αυξηθεί στα 11,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αντισταθμίζοντας τις περικοπές που πραγματοποίησαν κατά το παρελθόν οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία.
Παράλληλα, η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα σημειώνει σταδιακή άνοδο, και είναι πιθανό να ξεπεράσει κατά 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά το 2019.
Ωστόσο, η πρόσφατη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, έχει επηρεάσει τις προσδοκίες για την εγχώρια ζήτηση πετρελαίου.
«Οι επίμονες αδυναμίες στα κινεζικά οικονομικά στοιχεία έχουν ενισχύσει τους καθοδικούς κινδύνους για χαμηλότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Πεκίνο το 2019», σχολιάζει ο Benjamin Lu της Phillip Futures, την ίδια στιγμή που η Tortoise Capital Advisors εκτιμά ότι «οι τιμές αργού πετρελαίου θα κινηθούν στο εύρος 50 με 60 δολ. ανά βαρέλι το 2019 και κατά 10 δολ. ανά βαρέλι περισσότερο για το Brent».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης