Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ώρα μηδέν για τον κατώτατο μισθό – Τι αλλαγές θα δουν οι εργαζόμενοι

tags :
Ώρα μηδέν για τον κατώτατο μισθό – Τι αλλαγές θα δουν οι εργαζόμενοι
Ως βασικό σενάριο συζητείται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%
Με την σεναριολογία για το κατώτατο μισθό να λήγει σήμερα αφού στις 15:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με κύριο θέμα τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου όπως έχει δηλώσει ήδη η Υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και αφορά 880.000 εργαζόμενους.
Ως βασικό σενάριο συζητείται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%.

Τι θα φέρει η αύξηση στη τσέπη του εργαζόμενου

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα το 1999 ήταν στα 447 ευρώ το μήνα και το 2011 άγγιξε το μέγιστο των 750 ευρώ.
Σήμερα ο κατώτατος έχει περιοριστεί στα 586 ευρώ και προφανώς μια προς τα πάνω αναπροσαρμογή του θα δώσει μια μικρή ανάσα στους χαμηλά αμειβομένους αρκεί βέβαια να γίνει με προϋποθέσεις.
Με την αύξηση του 8% ο αναπροσαρμοσμένος κατώτατος μισθός θα είναι πλέον της τάξεως των 632 ευρώ.
Ο μισθός του εργαζόμενου θα αυξηθεί κατά 46 ευρώ το μήνα μικτά ενώ σε επίπεδό καθαρών αποδοχών μετά και την αφαίρεση των εργατικών εισφορών θα είναι 531 ευρώ έναντι των 492 ευρώ που είναι σήμερα(16% οι εργατικές εισφορές).
Ο εργαζόμενος επιπλέον καλείται να πληρώνει 8 ευρώ παραπάνω σε εργατικές εισφορές σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα(632*16%-586*16%=8).
Η αύξηση του κατωτάτου να σημειώσουμε πως θα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ αφού έχουν ως βάση υπολογισμού το σημείο του κατωτάτου μισθού.

Τι θα φέρει η αύξηση στο ταμείο της επιχείρησης

Ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό στοιχίζει στην επιχείρηση περίπου 732 ευρώ το μήνα και το χρόνο η εργοδοτική δαπάνη της επιχείρησης είναι 10248,04 μετά την αύξηση ο εργαζόμενος πλέον θα στοιχίζει στην επιχείρηση 790 ευρώ το μήνα δηλαδή το χρόνο 11.060 ευρώ.
Η επιχείρηση δηλαδή θα βρει μπροστά της μια αύξηση της τάξεως του 7,9%,εφαμιλλη της αύξησης του κατωτάτου μισθού.
Προφανώς και αυτή η αύξηση εάν προστεθεί στις ήδη υψηλές εργοδοτικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις και εάν δεν υπάρξουν ταυτόχρονα παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σε φορολογία και εργοδοτικές εισφορές πολλές επιχειρήσεις θα σκεφτούν διπλά και τριπλά την πρόσληψη ενός νέου συνεργάτη ή την διατήρηση του ήδη υφιστάμενου εργατικού τους δυναμικού.
Εκτός όμως από τις επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλό εισόδημα θα πληγούν από την αύξηση του κατωτάτου αφού οι ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές θα αναπροσαρμοστούν και αυτές προς τα πάνω καθώς έχουν και αυτές έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό.
Η Κομισιόν πάντως στην πρώτη έκθεση της κάτω από το πρίσμα της ενισχυμένης εποπτείας έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου στις ελληνικές αρχές πως μια αύξηση του κατωτάτου θα έφερνε ταυτόχρονα και μείωση των θέσεων εργασίας.
Αναλύσεις εμπειρογνωμόνων αναφέρουν πως η αύξηση του 8% που μελετά η κυβέρνηση μπορεί να επιφέρει μείωση στην απασχόληση κατά 1,6%, ποσοστό που θα εκτίνασσε πάλι την ήδη υψηλή ανεργία στο 20%.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης