Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η κρίση στη Βενεζουέλα παγιδεύει τις ΗΠΑ σε μια κατάσταση παρόμοια με του Ψυχρού Πολέμου

Deutsche Bank: Η κρίση στη Βενεζουέλα παγιδεύει τις ΗΠΑ σε μια κατάσταση παρόμοια με του Ψυχρού Πολέμου
Οι ΗΠΑ και μια σειρά άλλων χωρών αναγνωρίζουν τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας
Οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης στη Βενεζουέλα μπορούν να βυθίσουν τον κόσμο σε ένα πολιτικό αδιέξοδο όπως στον Ψυχρό Πόλεμο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank.
Ως γνωστόν, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την απομάκρυνση του Nicolas Maduro από την προεδρία της Βενεζουέλα και έχει στηρίξει τον ηγέτης της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, ο οποίος αυτοαποκαλείται μεταβατικός πρόεδρος.
Από την πλευρά του, δε, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, αναφερόμενος στη στρατιωτική δράση, δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».
Τη θέση των ΗΠΑ στηρίζουν και μια σειρά μεγάλων δυτικών χωρών, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα αναγνωρίσουν τον Guaido ως νέος πρόεδρο, εάν ο Maduro δεν προχωρήσει σε εκλογές.
Μιλώντας στο CNBC, λοιπόν, ο Michael Spencer της Deutsche Bank, είπε ότι σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν ενεργή στρατιωτική παρουσία στο δυτικό ημισφαίριο για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια.
«Ο κίνδυνος είναι ότι θα καταλήξουμε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μια σύγκρουση τύπου Ψυχρού Πολέμου όπου έχεις τους Κινέζους και τους Ρώσους να στηρίζουν τον Maduro και τον υπόλοιπο κόσμο να στηρίζουν τον Guaido» επεσήμανε ο ίδιος.
Η οικονομία της Βενεζουέλας στηρίζεται στα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.
Παράγει περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια βαρέως αργού ημερησίως - ένα είδος πετρελαίου που συχνά μετατρέπεται σε ντίζελ και εξάγεται στις Η.Π.Α. για εμπορική χρήση.
«Η Βενεζουέλα μπορεί να διατηρήσει το εμπόριο πετρελαίου με τους Κινέζους, αλλά αν δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές οπουδήποτε αλλού, θα είναι αρκετό για την ανατροπή της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank πρόσθεσε ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των στρατιωτών της Βενεζουέλας και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό θα μπορούσε, αντίθετα, να φέρει σύντομα τέλος στη βασιλεία του Maduro.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης