Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρευνα ΔιαΝΕΟσις: Η Ελλάδα συρρικνώνεται - Λιγότερες από 100.000 γεννήσεις ετησίως

Έρευνα ΔιαΝΕΟσις: Η Ελλάδα συρρικνώνεται - Λιγότερες από 100.000 γεννήσεις ετησίως
Έρευνα ΔιαΝΕΟσις για τις γεννήσεις στην Ελλάδα
Από το 2011 και μετά, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται καθώς πλέον στην χώρα μας οι γεννήσεις αγγίζουν ιστορικό χαμηλό με τα παιδιά που γεννιούνται ανά έτος να είναι λιγότερα από 100.000, σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν το 2050 θα είμαστε λιγότεροι (8,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο) και γηραιότεροι (το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, από 1/5 σήμερα).
Οι σημαντικές προκλήσεις που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο είναι πολυάριθμες με βασικό παράγοντα που επηρεάζει το δημογραφικό πρόβλημα να είναι τα προβλήματα γονιμότητας.
Συγκεκριμένα, το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα οι οικογένειες γίνονται μικρότερες.
Οι μονομελείς και οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται.
Λίγα ζευγάρια συμβιώνουν και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά, από ό,τι στο παρελθόν.
Η μέση ηλικία των γυναικών όταν αποκτούν το πρώτο τους παιδί αυξάνεται καθώς σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες 35-39 ετών.
Παράλληλα, αυξάνεται και η μέση ηλικία του πρώτου γάμου, μειώνονται οι γάμοι και αυξάνονται τα διαζύγια.
Μέσα στην κρίση, η αύξηση της ανεργίας και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν τα ζευγάρια στο να καθυστερούν την απόκτηση του πρώτου παιδιού και στο να αναβάλλουν την απόκτηση δεύτερου ή τρίτου παιδιού.
Η αναζήτηση και η αξιοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης και για τα δύο φύλα δεν συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη επαρκών παροχών, καθώς και δομών και υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους για τη στήριξη της οικογένειας.
Ως αποτέλεσμα, οι Ελληνίδες κάνουν πολύ λίγα παιδιά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης