Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική το 2019 - Θα φθάσει στο 2%

ΔΝΤ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική το 2019 - Θα φθάσει στο 2%
Επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική αναμένει το ΔΝΤ
Η συνολική οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής θα επιβραδυνθεί το 2%, εκτιμά σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), «βλέποντας», όμως, επιτάχυνση από το επόμενο έτος, στο 2,5%.
Όπως σημειώνεται, οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, συμβάλλουν στην οικονομική επιβράδυνση.
Εξετάζοντας τη δημοσιονομική πολιτική, -η οποία έχει επίσης γίνει λιγότερο ευνοϊκή- περίπου οι μισές οικονομίες της περιοχής μείωσαν τα πρωτογενή ελλείμματά τους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2018.



Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να υποχωρήσει το δημόσιο χρέος -εκτός από την Αργεντινή.
Παράλληλα, μετά από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, η πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής έχει αυξηθεί –Μεξικό και Βραζιλία, για παράδειγμα.



«Η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή.
Πολλοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω τις προοπτικές για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Για παράδειγμα, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ή η επιβράδυνση σε μεγάλες οικονομίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη του εμπορίου για την περιοχή.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισροών κεφαλαίων για την περιοχή.
Στη Βραζιλία, η επενδυτική στις αγορές θα μπορούσε να επιδεινωθεί με έλλειψη προόδου στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος ή στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στο Μεξικό θα μπορούσε να υποστεί πλήγμα αν επεκταθεί ο ρόλος του δημόσιου τομέα στην οικονομία, η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί αν υπάρξουν εμπόδια στο νέο εμπορικό σύμφωνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Στην Αργεντινή, οι επικείμενες γενικές εκλογές του 2019 θα μπορούσαν να μειώσουν την πρωτοβουλία για μεταρρυθμίσεις», σχολιάζεται
Στη Βενεζουέλα, ειδικότερα, σχολιάζεται πως η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το 2019, με αποτέλεσμα η σωρευτική πτώση άνω του 50% από το 2013.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης