Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλγαρία: Πιθανή μια ένταξη στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2022

Βουλγαρία: Πιθανή μια ένταξη στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2022
Η Βουλγαρία θα μπορούσε να υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, Vladislav Goranov
Η προετοιμασία της Βουλγαρίας για την ένταξή της στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο και η βαλκανική χώρα θα μπορούσε να υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, όπως δήλωσε σήμερα (28/1/2019) ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, Vladislav Goranov.
Το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών είναι κατά κάποιους μήνες πιο γρήγορο από ό,τι έχει υποδείξει ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το κοινό νόμισμα.
Ο Valdis Dombrovskis είχε δηλώσει στις 18 Ιανουαρίου ότι η Βουλγαρία, η οποία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022 για να ενταχθεί στο ευρώ.
Ωστόσο, ο Goranov δήλωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Βουλγαρία θα μπορέσει να εισέλθει στην τραπεζική ένωση του μπλοκ και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ERM-2, τον υποχρεωτικό πρόδρομο του ευρώ, αυτό το καλοκαίρι.
«Είμαι συγκρατημένος αισιόδοξος ότι τον Ιούλιο, αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) και τα stress tests... θα έχουμε λόγο να υποβάλουμε αίτηση για είσοδο στον ERM και θα περιμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Goranov σε δημόσια συζήτηση για την υιοθέτηση του ευρώ.
«Ο πιο σύντομος δρόμος προς το ευρώ θα περιελάμβανε δύο χρόνια στον ERM-2 και έπειτα έναν χρόνο για πρόσθετες προσαρμογές.
Η πιο αισιόδοξη επιλογή θα ήταν η 1η Ιανουαρίου 2022», συνέχισε ο ίδιος
Από την πλευρά του, ο Dombrovskis, ο οποίος παρακολούθησε τη συζήτηση στη Σόφια, επανέλαβε τη στήριξη των Βρυξελλών στην πορεία της Βουλγαρίας προς την Ευρωζώνη.
Η Σόφια πληροί τα ονομαστικά κριτήρια υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος, με χαμηλό πληθωρισμό και υγιή δημόσια οικονομικά, αλλά είναι επίσης το φτωχότερο κράτος της ΕΕ και ένα από τα πιο διεφθαρμένα.
Η χώρα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι οι τράπεζές της είναι υγιείς προτού μπορέσει να πάρει το «πράσινο φως» για να συμμετάσχει στον ERM-2 και στην τραπεζική ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διεξαγάγει AQR και stress tests σε έξι βουλγαρικές τράπεζες και αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης