Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνος για… άδεια ράφια σε περίπτωση «σκληρού» Brexit, προειδοποιούν βρετανικές εταιρείες

Κίνδυνος για… άδεια ράφια σε περίπτωση «σκληρού» Brexit, προειδοποιούν βρετανικές εταιρείες
Άτακτο Brexit σημαίνει άδεια ράφια προειδοποιούν οι βρετανικές εταιρείες
Ένα Brexit χωρίς συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές προϊόντων για τους Βρετανούς καταναλωτές, σε άδεια ράφια και θα απειλούσε τη διατροφική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρει σε επιστολή προς βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου η Κοινοπραξία Βρετανικών Εταιρειών Λιανικής, με τις υπογραφές μεταξύ άλλων των διευθυντών των μεγάλων αλυσίδων υπεραγορών Marks & Spencer, Waitrose, Sainsbury, Asda και Morrisons.
Οι υπογράφοντες επικαλούνται εκτίμηση της ίδιας της κυβέρνησης ότι ένα άτακτο Brexit θα μπορούσε να μειώσει έως και κατά 87% την ποσότητα εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ηπειρωτικής Ευρώπης στη θαλάσσια σύνδεση Ντόβερ-Καλαί.
Η επιστολή αναφέρει πως «ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν πραγματοποιεί ελέγχους σε προϊόντα στα σύνορα και πάλι θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στο Καλαί, καθώς η γαλλική κυβέρνηση έχει πει ότι θα επιβάλει υγειονομικούς και τελωνειακούς ελέγχους σε εξαγωγές από την ΕΕ, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις.
«Για τους καταναλωτές αυτό θα μειώσει τη διαθεσιμότητα και τη διάρκεια ζωής στο ράφι για πολλά προϊόντα στα καταστήματά μας».
Ως προς την αύξηση των τιμών η επιστολή σημειώνει ότι υπαγωγή της εμπορικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα οδηγήσει σε δασμούς επί βασικών προϊόντων.
Οι υπεύθυνοι των εταιρειών σημειώνουν επίσης ότι σε περιόδους όπως το Μάρτιο η χώρα εισάγει το 90% των μαρουλιών που καταναλώνει από την ΕΕ, όπως επίσης το 80% της τομάτας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης