Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι τράπεζες ξανά αδύναμος κρίκος του ΧΑ – Χωρίς January effect και με φόβους λόγω αύξησης short θέσεων και εκθέσεων

Οι τράπεζες ξανά αδύναμος κρίκος του ΧΑ – Χωρίς January effect και με φόβους λόγω αύξησης short θέσεων και εκθέσεων
Σε νέα αύξηση της short θέσης επί της μετοχής της Eurobank προχώρησε η  Oceanwood στις 25 Ιανουαρίου – Στο 1,02% από 0,96%
«Δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι» είναι η γενική διαπίστωση για τις μετοχές των τραπεζών με τις πιέσεις να διατηρούνται αμείωτες και τον Ιανουάριο.
Το January effect δεν ήρθε στις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι ανησυχίες διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω των αυξημένων short θέσεων αλλά και των κινήσεων των αναλυτών να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις στις τιμές στόχους.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγους μήνες υπήρχαν πληροφορίες για καταγγελίες των ελληνικών τραπεζών προς συγκεκριμένα funds που σόρταραν τις μετοχές, τα οποία οι τραπεζίτες κατηγορούσαν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Τότε η πτώση των μετοχών είχε συνδεθεί με εκθέσεις από τα συγκεκριμένα funds, αλλά όπως φάνηκε από τη συνέχεια, οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν και στους αναλυτές εγχώριων και ξένων εταιρειών οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κόβουν με «τσεκούρι» τις τιμές στόχους.
Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν απώλειες μέσα στον Ιανουάριο έως και 30% την ώρα που ο γενικός δείκτης ενισχύεται περίπου 3%.
Η Τράπεζα Πειραιώς χάνει 30,7%, η Alpha Bank 15%, η Εθνική Τράπεζα 12,7% και η Eurobank η οποία έχει σημαντικά καλύτερη συμπεριφορά λόγω του ξένου μετόχου της χάνει μόλις 5,5%.
Τα ξένα funds Oceanwood Capital Management και Lansdowne Partners παρά το γεγονός ότι έχουν σημαντικές υπεραξίες από τις short  θέσεις τις οποίες διατηρούν καιρό, όχι μόνο δεν μειώνουν αλλά αυξάνουν τις short θέσεις τους.
Χθες (28/1) ανακοινώθηκε πως στις 25 Ιανουαρίου η Oceanwood αύξησε τη short θέση στη Eurobank στο 1,02% από 0,96%.
Συνεχίζει δηλαδή να πουλάει τη μετοχή στοχεύοντας ότι θα «πιάσει» την απόδοση και των άλλων τραπεζών.
Η Lansdowne είχε αυξήσει τη short θέση στη Eurobank στις 18 Ιανουαρίου στο 1,81%, ενώ έχει σορτάρει Alpha Bank το 0,83% και Τράπεζα Πειραιώς 2,74% μία θέσει που είναι αμετάβλητη από 26 Οκτωβρίου 2018.
Τότε η μετοχή ήταν στα 1,22 ευρώ και σήμερα είναι στα 0,5820 ευρώ μία απώλεια της τάξης του 52% η οποία είναι κέρδος για το fund.
Με κάποια καθυστέρηση έναντι των funds που εντόπισαν νωρίτερα το «πρόβλημα» στις τράπεζες, οι αναλυτές το τελευταίο διάστημα έχουν μειώσει δραματικά τις τιμές στόχους.
Η Pantelakis μείωσε έως και 82% τις τιμές στόχους κάνει λόγο για προκλήσεις ολυμπιακών διαστάσεων και δίνει τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα τα 1,61 ευρώ από 4,5 ευρώ, για τη Eurobank τα 0,74 ευρώ από 1,08 ευρώ, για την Alpha bank τα 1,32 ευρώ από 2,9 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 0,64 ευρώ από 3,7 ευρώ.
Η Deutsche Bank είχε μειώσει επίσης τις τιμές στόχους έως και 70% δίνοντας για την Εθνική τιμή στόχο τα 1,40 ευρώ από 2,70 ευρώ, για την Alpha Bank τα 1,50 ευρώ από 2 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 0,70 ευρώ από 2,16 ευρώ.
Αντίστοιχες μειώσεις είχε κάνει και η KBW δίνοντας για την Εθνική στόχο τα 0,80 ευρώ από 2,80 ευρώ, για τη Eurobank τα 0,70 ευρώ από 2,75 ευρώ και για την Πειραιώς τα 0,70 ευρώ από 2,75 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης