Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ δεν θα ήταν αρνητικό σε αυξήσεις κεφαλαίου όπου χρειάζονται στις τράπεζες – Ενδείξεις για ενδιαφέρον νέων επενδυτών

Το ΤΧΣ δεν θα ήταν αρνητικό σε αυξήσεις κεφαλαίου όπου χρειάζονται στις τράπεζες – Ενδείξεις για ενδιαφέρον νέων επενδυτών
Ενδιαφέρον υπάρχει το θέμα είναι πόσο διατεθειμένες είναι οι διοικήσεις και οι παλαιοί μέτοχοι να παραδώσουν τις τράπεζες σε νέους επενδυτές
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα ήταν αρνητικό σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου όπου χρειάζονται στις ελληνικές τράπεζες αναφέρει πηγή προσκείμενη στο Ταμείο.
Ωστόσο το Ταμείο ως βασικός μέτοχος των τραπεζών Εθνική 40%, Πειραιώς 26%, Alpha bank 11% και Eurobank 2,34% δεν μπορεί ούτε να τις επιβάλλει, ούτε να τις αποτρέψει.
Λόγω της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών 3,6 δισεκ. αξίζουν οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες στο χρηματιστήριο η περίοδος ενδείκνυται για αυξήσεις κεφαλαίου.
Όσο και εάν καλλιεργείται η άποψη ότι δεν θα υπάρχει επενδυτής που θα ρισκάρει τα κεφάλαια του στις ελληνικές τράπεζες ή αναφορές ότι ποιος θα επενδύσει νέα κεφάλαια για 4η φορά στις ελληνικές τράπεζες η απάντηση δίνει πολύ καλά ενημερωμένη πηγή στο investment banking.
Οι μετοχές των τραπεζών σήμερα αντικατοπτρίζουν τεράστια λογιστική και πραγματική ζημία για τους παλαιούς μετόχους.
Π.χ. ο Paulson είχε επενδύσει 500 εκατ στην Πειραιώς και η τρέχουσα αξία της επένδυσης του είναι μόλις 24 εκατ ευρώ.
Η τρέχουσα αξία της επένδυσης του ΤΧΣ στις 4 ελληνικές τράπεζες είναι 585 εκατ ευρώ ενώ έχει επενδύσει συνολικά 44,5 δισεκ. ευρώ μαζί με το funding gap.
Σύμφωνα με θεσμική πηγή «οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχεδόν μηδενική αξία.
Γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι η αναγκαιότητα αυξήσεων θα μηδενίσει τις τρέχουσες χρηματιστηριακές και ότι τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs θα απαιτήσουν κεφάλαια.
Π.χ. μια αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς θα έδινε στον νέο επενδυτή την δυνατότητα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας, το ίδιο ισχύει για όλες τις τράπεζες.
Σήμερα δεν υπάρχει σχεδιασμός για αυξήσεις κεφαλαίου, ούτε η προεκλογική περίοδος είναι ενδεικνυόμενη.
Εφόσον εκλογές διεξαχθούν Οκτώβριο του 2019 ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει δράση πλήρως αρχές 2020.
Με τα stress tests των τραπεζών να έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2020 εκείνη η περίοδος θα είναι η κατάλληλη για οριστική εξυγίανση και επανεκκίνηση των ελληνικών τραπεζών»
Στέλεχος γερμανικής τράπεζας έχει αναφέρει ότι «Κινέζοι, άραβες, ορισμένα private equity και άλλα funds θα μπορούσαν να δουν τις ελληνικές τράπεζες υπό τον όρο της μηδενικής αξίας των τραπεζών.
Αυτό το σκηνικό, δηλαδή η αξία των τραπεζών είναι σχεδόν στο μηδέν δεν θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον, ούτε στο ορατό μέλλον.
Οι νέες αυξήσεις όπου και εάν χρειαστούν θα υλοποιηθούν με discount όπερ σημαίνει ότι οι περισσότερες τράπεζες – αν όχι όλες – θα πραγματοποιήσουν ξανά reverse split στις μετοχές τους.
Ενδιαφέρον υπάρχει το θέμα είναι πόσο διατεθειμένες είναι οι διοικήσεις και οι παλαιοί μέτοχοι να παραδώσουν τις τράπεζες σε νέους επενδυτές»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης