Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου μετά από καιρό στο ΧΑ και μερικά ερωτήματα

tags :
Μια πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου μετά από καιρό στο ΧΑ και μερικά ερωτήματα
Η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να στραφεί στην πορεία της μετοχής μετά την κρίσιμη γενική συνέλευση
Μετά από αρκετό καιρό παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της αύξησης κεφαλαίου της Creta Farms στο ταμπλό του ΧΑ.
Ήταν μία επιτυχημένη αύξηση σε όλα τα επίπεδα αν και ήταν αρκετά μικρή.
Τόσο σε έκδοση μετοχών και άρα dilution όσο και σε χρήματα που μαζεύτηκαν αν συγκριθεί η αύξηση με την αποτίμηση της εταιρείας, το συνολικό αριθμό μετοχών αλλά κυρίως με τις ανάγκες που υπάρχουν βάσει ισολογισμού.
Είναι γνωστό ότι οι επενδυτές απέφευγαν τις αυξήσεις όλο αυτό το διάστημα και όποτε άκουγαν για αύξηση πετούσαν τις μετοχές τους.
Η περίπτωση όμως της Creta Farms ήταν διαφορετική λόγω των αγορών που έκαναν οι βασικοί μέτοχοι, ήτοι τα δύο αδέλφια.
Οι αγορές αυτές επειδή ήταν βιαστικές αλλά και επειδή η διασπορά ήταν περιορισμένη οδήγησαν τη μετοχή σε τέτοιο επίπεδο που όσοι μέτοχοι είχαν δικαιώματα και μετοχές βάζοντας χρήματα είχαν σημαντικό κέρδος.
Με 0,60 ευρώ αγόραζαν μετοχές που στο ταμπλό κάνουν πάνω από 1 ευρώ σήμερα.
Έτσι το εγχείρημα ήταν επιτυχημένο, αφού ένας επενδυτής που σκέφτεται, θα έπαιρνε την απόφαση να μπει στην αύξηση ή μέσω κεφαλαίων αν είχε ή ακόμα και πουλώντας στο ταμπλό τις παλιές μετοχές που αναλογούν ώστε να αγοράσει τις νέες σημαντικά φθηνότερα.
Εκ του αποτελέσματος βέβαια δημιουργείται το ερώτημα γιατί δεν έκαναν μία μεγαλύτερη αύξηση ώστε τα χρήματα να μπουν απευθείας στο ταμείο της εταιρείας;
Άλλωστε όπως δείχνει η λογιστική κατάσταση εξαμήνου ο καθαρός δανεισμός είναι σχεδόν στα 110 εκατ. ευρώ την ώρα που η καθαρή θέση είναι μόλις 12,8 εκατ. ευρώ.
Αντί δηλαδή να αγόραζαν τόσες μετοχές μέσα από το ταμπλό να έκαναν μία αύξηση μεγαλύτερη και να τοποθετούσαν τα κεφάλαια στα αδιάθετα αγοράζοντας ακόμα και δικαιώματα που θα πουλούσαν οι μέτοχοι που δεν θα ήθελαν να μπουν στην αύξηση.
Η ένεση ρευστότητας στην εταιρεία θα ήταν καλύτερη και θα βελτιωνόταν και το ταμειακό που έχει ένα θεματάκι.
«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτη» λένε βέβαια οι παλιοί και έχουν δίκιο.
Από την άλλη με τόσα δάνεια, υπάρχει και ένα ακόμα ρητό που λέει για κάποιο αχυρώνα.
Ένα επίσης ερώτημα είναι τι θα γίνει στη μετοχή μετά τη γενική συνέλευση, γιατί και το παράδειγμα της Ελλάκτωρ έδειξε πως μόλις έγινε η γενική συνέλευση και άλλαξε η διοίκηση η μετοχή κατέρρευσε αφού σταμάτησαν οι αγορές από τους βασικούς μετόχους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης