Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Δέσμια» των εκλογών η διαδικασία πώλησης των ΕΛΠΕ – Πρόσβαση στο data room για Sonatrach και Carlyle

tags :
«Δέσμια» των εκλογών η διαδικασία πώλησης των ΕΛΠΕ – Πρόσβαση στο data room για Sonatrach και Carlyle
Πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τα δύο υποψήφια σχήματα
Μπορεί από εχθές (28/1) να άνοιξε το data room των Ελληνικών Πετρελαίων για τους δυο νέους «παίκτες» στη διεκδίκηση του 50,1% του ομίλου και παράλληλα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να προανήγγειλε ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές, ωστόσο και αυτή η αποκρατικοποίηση - όπως και οι υπόλοιπες του ενεργειακού τομέα - εξαρτώνται περισσότερο από το χρόνο διενέργειας των εκλογών.
Από χθες οι εταιρίες Carlyle και η Sonatrach, που συνέπραξαν με την Glencore και τη Vitol αντίστοιχα, επισκέπτονται το data room των ΕΛΠΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ  Άρης Ξενόφος μιλώντας στο συνέδριο Athens Energy Forum, δήλωσε πως οι προσφορές για το πακέτο πλειοψηφίας των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται να υποβληθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ που προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2018, δεν προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, με αποτέλεσμα οι καταληκτικές ημερομηνίες που κατά καιρούς δίνονται από τους αρμόδιους να αλλάζουν από μήνα σε μήνα και η όλη διαδικασία να μην έχει ακόμα περάσει στη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση.
Το γεγονός αυτό συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι η πλευρά του Δημοσίου θα επιθυμούσε να καθυστερήσει η όλη διαδικασία, καθιστά αβέβαιη την προοπτική ολοκλήρωσης του εντός του Μαρτίου.

Ζητούν χρόνο οι νέοι ενδιαφερόμενοι

Εξάλλου οι δύο όμιλοι που εισήλθαν πρόσφατα στη διεκδίκηση, δηλαδή η Carlyle μέσω της θυγατρικής της SICAR ως εταίρος της Glencore και η αλγερινή Sonatrach σε συνεργασία με τη Vitol, φαίνεται πως θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να μελετήσουν τα στοιχεία του data room και να κάνουν το δικό τους ξεχωριστό due diligence στα δεδομένα των ΕΛΠΕ, προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις.  
Ας σημειωθεί ότι η Sonatrach, που συμπράττει με τη Vitol, είναι η 100% κρατική εταιρία εξόρυξης, μεταφοράς και εμπορίας υδρογονανθράκων της Αλγερίας και αποτελεί τον βασικό προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της ΔΕΠΑ.
Όσο για την SICAR, που συνεργάζεται με την Glencore, ανήκει στον όμιλο της Carlyle Group, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες στον κόσμο εξειδικευμένη σε επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εκτός ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Σε ότι αφορά τις άλλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ξενόφος δήλωσε ότι  η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Το δε υπό εξάντληση κοίτασμα αερίου της Καβάλας σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, θα αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης