Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία επαναφέρει το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» - Akar: Δεν υποχωρούμε από κανένα δικαίωμα μας

tags :
Η Τουρκία επαναφέρει το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» - Akar:  Δεν υποχωρούμε από κανένα δικαίωμα μας
«Συνεχίζουμε την παρουσία μας στην Γαλάζια πατρίδα όπου υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar
Το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας επαναφέρει η Άγκυρα προκειμένου να αμφισβητήσει -για ακόμα μία φορά- τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
«Συνεχίζουμε την παρουσία μας στην Γαλάζια πατρίδα όπου υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, μιλώντας στη βάση συντήρησης αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.
«Όταν το κάνουμε αυτό με όλη την ειλικρίνεια μας προσπαθούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες μας και κυρίως με την Ελλάδα.
Όμως λόγω κάποιων πολιτικών παραγόντων και λανθασμένων υπολογισμών τα γεγονότα διαστρεβλώνονται. Γίνονται κάποιες προκλήσεις.
Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως αυτά δεν έχουν κάποια αποτέλεσμα», διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Επίσης, ο Akar «προειδοποίησε» ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο.
« Σε ζητήματα οικονομικά, στρατιωτικά και ασφάλειας, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν μπορούμε να εγκρίνουμε κανένα θέμα που να μην υπάρχει η Τουρκία. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι. Από την άλλη όμως σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υποχωρούμε από κανένα δικαίωμα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η «γαλάζια πατρίδα»

Σήμερα, έχει καταστεί πλήρως κατανοητό ότι ο όρος «γαλάζια πατρίδα» αποτελεί το στρατηγικό δόγμα της τουρκικής θαλάσσιας κυριαρχίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσδίδοντας περιεχόμενο σε ό,τι συνιστά για την Άγκυρα επίτευξη περιφερειακής γεωπολιτικής ηγεμονίας.
Η «γαλάζια πατρίδα» αφορά επιβουλές που καλύπτουν μια τεράστια έκταση 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας, από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη (νοτίως) και την Ανατολική Μεσόγειο, με κύριο στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων, που επαπειλούν να αναδιατάξουν τον χάρτη των υφιστάμενων γεωπολιτικών δεδομένων και τις δομές των συσχετισμών ισχύος στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης