Με FTSE 25 το ΧΑ +0,76% στις 635 μον – Σε ιστορικό χαμηλό η Πειραιώς, πιέσεις στην Alpha, αύξηση short από Oceanwood - Βελτίωση στα ομόλογα 3,98%

Με FTSE 25 το ΧΑ +0,76% στις 635 μον – Σε ιστορικό χαμηλό η Πειραιώς, πιέσεις στην Alpha, αύξηση short από Oceanwood - Βελτίωση στα ομόλογα 3,98%
Στο επίκεντρο οι τράπεζες, με νέα αύξηση short θέσεων και σε νέα ιστορικά χαμηλά - Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ
(upd20)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο με στηρίξεις στις δημοπρασίες από μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ κ.α ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635 μονάδες στο υψηλό της ημέρας.
Από την άλλη συνεχίστηκαν οι τραπεζικές πιέσεις σε όλη σχεδόν την διάρκεια της συνεδρίασης με την Alpha Bank να κλείνει τελικά πτωτικά στο -1,60% και με χαμηλό ημέρας -4,49% και την Πειραιώς με οριακή πτώση -0,34% ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,5715 ευρώ
Ανοδικά έκλεισε η Eurobank στο +1,96% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και παρά την νέα αύξηση του Oceanwood της short θέσης στο 1,02% από 0,96% και ακολούθησε η Εθνική +1,04%
Στα επίπεδα των 10,2 δισεκ. ευρώ έκλεισαν οι προσφορές για το 5ετές ελληνικό ομόλογο με το επιτόκιο να καθορίζεται στο 3,60% ενώ αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δισεκ. ευρώ.
Κλειδί για την έκδοση πέραν του επιτοκίου αποδεικνύεται η σύνθεση των επενδυτών που συμμετέχουν στην έκδοση και από τις ενδείξεις η ποιότητα τους δεν ενθουσιάζει όπως και στο 7ετές ομόλογο.

Για την αγορά η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ήταν σχεδόν αδιάφορη καθώς η άντληση έως 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% πραγματοποιήθηκε εκ του ασφαλούς και για λόγους πολιτικών εντυπώσεων χωρίς ουσιώδη αντίκτυπο στην οικονομία ή στο ρίσκο χώρας.
Η έξοδος στις αγορές της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε υπό την προστασία της ασφάλειας των μέτρων για το χρέος και του κεφαλαιακού μαξιλαριού έως 30 δισεκ. και δεν αντικατοπτρίζει την ελεύθερη και χωρίς περιοριστικούς όρους έξοδο στις αγορές με εμφανή την αδυναμία να εκδώσει 10τές ομόλογο το οποίο αποτελεί ομόλογο αναφοράς καθώς θα έπρεπε να πληρώσει επιτόκιο 4,40% όταν η Κύπρος πρόσφατα εξέδωσε 10ετές με επιτόκιο 2,40%.
Σήμερα καταγράφεται βελτίωση στην αγορά ομολόγων με ελληνικό 10ετές στο 3,98% και το ιταλικό 10ετές στο 2,63% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 135 μονάδες βάσης...
Κέρδη καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας και τις εξελίξεις για το Brexit να βρίσκονται στο επίκεντρο, με τον Dax στην Γερμανία +0,45% και τον FTSE  MIB στο Μιλάνο +0,70%
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει και προσομοιάζουν dilution έως 90% σε περίοδο που.... δεν υλοποιούνται αυξήσεις κεφαλαίου
Δεν μπορεί από την μια η ΕΚΤ, ο SSM και οι διοικήσεις των τραπεζών να διάκεινται θετικά για την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs και την εξυγίανση τους και ταυτόχρονα οι μετοχές των τραπεζών να σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά.
Οι διεθνείς επενδυτές και ειδικά τα funds που σορτάρουν την αγορά και ακόμη περισσότερο τα funds που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά προβληματικά δάνεια προκαλούν σκηνικό χάους, πανικού και ασφυξίας με κύριο στόχο να εξαναγκάζοντας τις τράπεζες σε εμπροσθοβαρείς λύσεις στην μείωση των προβληματικών δανείων.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν κέρδη στην πλειονότητα των τίτλών με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Sarantis, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν  Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 580 - 590 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 635-650 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,76% στις 635 μονάδες έχοντας υψηλό στις 635,55 μονάδες και χαμηλό στις 626,72 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 13,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,7 εκατ. ευρώ και όγκου 166 χιλ. τεμάχιων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Grivalia διακίνησε 141 χιλ. τεμάχια αξίας 1,20 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 25 χιλ. τεμάχια αξίας 547 χιλ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με οριακή πτώση ξεκίνησε η συνεδρίαση με τον Τραπεζικό και Γενικό Δείκτη στο -0,24%.
Περί τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Εθνική ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,68%
Οι τραπεζικές πιέσεις επέστρεψαν, ειδικότερα στην Alpha Bank με απώλειες που έφτασαν -4,49% και περί τις 13:30 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,28% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο -0,63%
Στις δημοπρασίες, με στηρίξεις από δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά της ημέρας στο +0,76%

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στις 27 Φεβρουαρίου η ΕΕ θα καταθέσει την επίσημη έκθεση προόδου χωρίς εκπλήξεις, θα αναγνωρίζει πρόοδο σε ορισμένους τομείς, καθυστερήσεις σε κάποιους άλλους ειδικά στις τράπεζες και στην ενέργεια.
Η ουσία όμως είναι ότι ακόμη και η θετική έκθεση προόδου της Commission για την Ελλάδα θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα, πρόσκαιρα αποτελέσματα τα οποία μόνο προσωρινά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της πολιτικής προπαγάνδας.
Το Eurogroup θα δώσει την έγκριση η Ελλάδα να πάρει η Ελλάδα τα 750 εκατ κέρδη από τα ομόλογα ANFA – αυτά που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ –
Με αυτά σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το 5ετές ομόλογο το ελληνικό κράτος θα αποπληρώσει μερικώς τα δάνεια του ΔΝΤ έως 3,3 δισεκ. ή από 9,8 δισεκ. θα μειωθούν σε έως 6,5 δισεκ.
Ακόμη και όλα εξελιχθούν ομαλά, το μέτρο αυτό δεν θα έχει κανένα ουσιώδη αντίκτυπο στην κοινωνία, η καθημερινότητα του πολίτη δεν θα έχει αλλάξει.
Στο γεγονός ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για τις επερχόμενες εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αναφέρθηκε σήμερα (29/1) ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He, αναμένεται να συναντηθεί αύριο (30/1) με αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία, προκειμένου οι δύο πλευρές να σημειώσουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Sarah Huckabee Sanders, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο αντιπρόεδρο την ερχόμενη Πέμπτη (31/1).
Η νέα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, αναφορικά με τη συμφωνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα στις 13/2 όπως τονίζουν βρετανικά ΜΜΕ.
Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να λάβει ορισμένες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να την στηρίξουν στο κοινοβούλιο οι βουλευτές του κόμματός της που τάσσονται υπέρ του Brexit αλλά και το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση.
Κρίσιμες είναι οι ώρες στη Βενεζουέλα, με τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της χώρας να ζητά την επέμβαση του στρατού και να εντείνει τις επαφές του με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Juan Guaido, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πραγματοποιεί παρασκηνιακές συνομιλίες με τον στρατό της χώρας, σε μια προσπάθειά της να αποσπάσει την εξουσία από τον εκλεγμένο πρόεδρο N. Maduro.
Μετά την Ουάσινγκτον, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Guaido, ότι στις εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Maduro σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν μπορούν κατά συνέπεια να θεωρηθούν έγκυρες.
Πέραν των ΗΠΑ, τον Guaido υποστηρίζουν επίσης ο Καναδάς, χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ Ρωσία,  Κίνα,  Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Maduro.
 
Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,08%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες -0,10% στις 2.594,25 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε πτωτικά -0,20% στις 27521 μονάδες

Με θετικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,45%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% ενώ ο FTSE 100 με κέρδη +1,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά +0,20%, ο S&P 500 κινείται στο -0,20%, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες -0,70% ενώ το ETF GREC βρίσκεται στο +0,07% ( 7,20 δολ. ).

Με μεικτές τάσεις οι τράπεζες με την Πειραιώς σε νέο ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό
 
Μεικτές τάσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Πτωτικά έκλεισαν Alpha Bank και Πειραιώς ενώ ανοδικά Εurobank και Εθνική. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,97 ευρώ με άνοδο +1,04% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 887 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,92 ευρώ με πτώση -1,60% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί, ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 17/01/2019 στο 0,91 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 18/01/2019 στα 0,8825 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,58 ευρώ με πτώση -0,34% με όγκο1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 29/01/2019 στα 0,58 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5715 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,52 ευρώ με άνοδο +1,96% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1640 ευρώ με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 519 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1060 ευρώ με άνοδο +1,53%, με όγκο 99 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 12,80 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ

Κέρδη κατέγραψε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Sarantis, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν  Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola
H Coca Cola έκλεισε στα 28,99 ευρώ με πτώση -0,58% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,16 ευρώ με άνοδο +2,29% και αποτίμηση 5,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,35 ευρώ με  άνοδο +0,75% και αποτίμηση 313 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5680 ευρώ με άνοδο +4,26% και κεφαλαιοποίηση 364 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,78 ευρώ με άνοδο +2,09% και αποτίμηση 2,80 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,56 με άνοδο +0,10% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,70 ευρώ με άνοδο 1,05% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,95 ευρώ με άνοδο +1,62% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,22 ευρώ με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,34 ευρώ με άνοδο +1,70% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,54 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 823 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,30 ευρώ με πτώση -0,23% και με την κεφαλαιοποίηση στα 223 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0704 ευρώ με άνοδο +1% με την κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,98% και στην Ιταλία 2,63% με διαφορά spread 135 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,98% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,63%.
Η νέα έκδοση του 5ετούς καθορίστηκε στα 3,60%,έναντι αρχικού εύρους  3,75% με 3,85% καλύτερο από το 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά και 4,625% της έκδοσης 5ετούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν οριακά εσχάτως τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 135 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,86 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,62%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,10 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,82% με απόδοση αγοράς 2,84% και απόδοση πώλησης 2,80%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,90 μονάδες βάσης και απόδοση 2,99%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,54 μονάδες βάσης και απόδοση 3,65% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,95 μονάδες βάσης και απόδοση 3,97% με απόδοση αγοράς 3,98% και απόδοση πώλησης 3,96%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 93,05 μονάδες βάσης και απόδοση 4,58%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 89,25 μονάδες βάσης και απόδοση 4,91%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 89,15 μονάδες βάσης και απόδοση 5%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 378 μονάδες βάσης από 386 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 423 μονάδες βάσης από 443 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,17% ή 417 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,63%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,63%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/1/2019 στο 0,20% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,94% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,68% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,63% με υψηλό 2,68% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS