Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί η έκδοση του 5ετούς ομολόγου γίνεται μόνο για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού

tags :
Γιατί η έκδοση του 5ετούς ομολόγου γίνεται μόνο για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού
Ο κατώτατος μισθός και η επιστροφή στις αγορές τα όπλα της κυβέρνησης στο προεκλογικό εντυπωσιασμό
Οι προεκλογικοί εντυπωσιασμοί συνεχίζονται αφού από χθες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε από την φαρέτρα της τα πιο δυνατά της όπλα, την αύξηση του κατώτατου μισθού, και την πολυαναμενόμενη έξοδο στις αγορές τα οποία όπως φαίνεται θα αποτελέσουν και τις ναυαρχίδες στο προεκλογικό της αφήγημα.
Με τον  κύριο Τσίπρα να αιφνιδιάζει τους πάντες με την απόφαση του για την αύξηση στο κατώτατο μισθό της τάξεως του 11% και χρησιμοποιώντας και την έκδοση του ομολόγου η κυβέρνηση "έτρεξε" ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να περάσει γρήγορα σε δεύτερη μοίρα.

Η έξοδος στις αγορές είναι όμως πετυχημένη;

Mε το βιβλίο προσφορών να κλείνει σήμερα για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου με σκοπό να  αντληθούν περί τα 3 δισ. με επιτόκιο 3,5% - 3,6%, εννοείται πως η σύγκριση μεταξύ των ομολόγων της κυβέρνησης Τσίπρα 2019 και εκείνο της κυβέρνησης  Σαμαρά το 2014  θα είναι μέρος του αφηγήματος.

Τα στοιχεία

Η απόδοση του Γερμανικού ομολόγου 2014 στις 9 Απρίλιου του 2014 ήταν 0,645% και η κυβέρνηση Σαμαρά βγήκε στις αγορές πετυχαίνοντας απόδοση 4,75% (4,95% ήταν η τελική γιατί είχε εκδοθεί υπό το άρτιο) το spread δηλαδή μεταξύ των δυο ομολόγων τότε ήταν περίπου 410 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου σήμερα είναι στο (-0,33%) και η απόδοση του ελληνικού ομολόγου που θα εκδοθεί θα είναι 3,5%, το spread δηλαδή μεταξύ των δυο ομολόγων σήμερα θα είναι 383 μονάδες βάσης.
Με τους όρους που επικρατούν αυτή την στιγμή στην αγορά συγκρινόμενο με εκείνους που υπήρχαν το 2014 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να δανειστεί κατά 0,27% λιγότερο.
Προφανώς ούτε εκείνη η έκδοση, ούτε η συγκεκριμένη μπορούν να θεωρηθούν πετυχημένες αλλά παρόλα αυτά  θα περίμενε κανείς πως η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο και μια σειρά πολλών μεταρρυθμίσεων να έχουν οδηγήσει την καμπύλη των επιτοκίων στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κάτι που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί κάτω από προϋποθέσεις.
Τα ελληνικά ομόλογα (Β-) άλλωστε βρίσκονται ακόμη χαμηλότερα σε διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης σε σχέση με ομόλογα χωρών που έχουν περάσει κρίσεις χρέους όπως η Κύπρος(ΒΒΒ-) και η Πορτογαλία(ΒΒΒ-) με αποτέλεσμα να μπορούν και να δανείζονται πολύ χαμηλότερα από την Ελλάδα.
Με τα αντίστοιχα πενταετή στο 0,805% και 0,468%.

Αποπληρωμή ομολόγων Σαμαρά ή μερική  αποπληρωμή ΔΝΤ

Η νέα έκδοση πάντως πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ή για την αποπληρωμή των ομολόγων Σαμαρά ή για μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ανάλογα δηλαδή ποια επιλογή θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πολιτικό εντυπωσιασμό.
Οπότε η κυβέρνηση ανάλογα με το πως θα χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια θα στήσει και το προεκλογικό της αφήγημα.
Στη περίπτωση πάντως που αποφασίσει η νέα έκδοση να χρησιμοποιηθεί για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, τα δάνεια αυτά έχουν επιτόκιο της τάξεως του 3,55%.
Από οικονομικής πλευράς, επιτοκιακά σίγουρα δεν υπάρχει κάποιο όφελος αλλά ίσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει μεγαλύτερο κέρδος ως προς το πολιτικό εντυπωσιασμό.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης