Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ο νέος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα εμποδίσει τη μείωση της ανεργίας

tags :
Citigroup: Ο νέος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα εμποδίσει τη μείωση της ανεργίας
Το νέο επίπεδο κατώτατου μισθού εξακολουθεί να είναι σχετικά περιορισμένο (περίπου το 50% του μέσου μισθού)
Το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο απελευθέρωσε τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ικανοποιήσει κάποιες από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, μία από τις οποίες ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, διαπιστώνει στο ημερήσιο σχόλιό της η Citigroup.
Και αυτό διότι αναφέρεται στις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό, ώστε να διαμορφωθεί στα 650 ευρώ/μήνα.
Επιπλέον, ο «υπο-κατώτατος μισθός» - που εφαρμόζεται σε υπαλλήλους ηλικίας κάτω των 25 ετών και καθορίζεται σε ~ 15% κάτω από τον κατώτατο μισθό - θα καταργηθεί.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% το 2012 στα 586 ευρώ / μήνα ως μέρος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και παρέμεινε αμετάβλητος από τότε.
Περίπου 600 χιλιάδες εργαζόμενοι, ή το 20% του συνόλου, πιστεύεται ότι ανοίβονται με τον κατώτατο μισθό, έτσι, η απόφαση αυτή ήταν μία από τις κύριες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογή της το 2015.
Βέβαια, το νέο επίπεδο κατώτατου μισθού εξακολουθεί να είναι σχετικά περιορισμένο (περίπου το 50% του μέσου μισθού), επομένως είναι απίθανο να ασκήσει μεγάλη ανοδική πίεση στη συνολική αύξηση των μισθών.
Ωστόσο, με την οικονομική ανάπτυξη ακόμη υποτονική και ένα μεγάλο κενό παραγωγής, οι μισθολογικές αυξήσεις για τους χαμηλότερης ειδίκευσης εργαζόμενους ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης