Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ουδείς κατακρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού… αλλά οι επαγγελματίες «τρέμουν»

tags :
Ουδείς κατακρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού… αλλά οι επαγγελματίες «τρέμουν»
Ο κατώτατος μισθός συνδέεται με τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που οι επαγγελματίες ζητούν να σταματήσει
Μπορεί να χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, όμως για ακόμη μία φορά η ελληνική κυβέρνηση έδειξε να μην έχει μέτρο στην προεκλογική γαλαντομία της.
Έτσι, η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι αν και χρειαζόταν μια αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο οποίος είχε «κολλήσει» στα 586 ευρώ, το ποσοστό του 11% έχει φέρει «μούδιασμα» στους επαγγελματίες.
Και αυτό διότι ο κατώτατος μισθός συνδέεται με τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που οι επαγγελματίες ζητούν να σταματήσει.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί» επισημαίνουν ΣΕΒ και ΣΕΤΕ και προσθέτουν:
«Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:
- Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.
- Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.
- Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.
Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης.
Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».
Η ΓΣΕΕ, από την άλλη, θεωρεί επί της αρχής, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιβεβλημένη και κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά, όπως τονίζει, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Την θέση ότι τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την αύξηση του κατώτατου μισθού «ήταν έξω από αυτά που περιμέναμε» διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.
«Η εξαγγελία Τσίπρα ήταν έξω από αυτά που περιμέναμε.
Περιμέναμε έως 7% και ανακοίνωσαν αύξηση 11%.
Πρόκειται για κατά 50% επιδιόρθωση της μείωσης κατά 22% του 2012.
Η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας πρέπει να επανέλθει στα χέρια των κοινωνικών εταίρων και όχι να δουλεύει ως εργαλείο των κυβερνήσεων.
Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της σημείωσε πως "σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων".

Πόσο αυξάνονται 16 επιδόματα επειδή ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός

Η αναπροσαρµογή του βασικού µισθού συµπαρασύρει προς τα πάνω 16 επιδόµατα, παροχές, αµοιβές και βοηθήµατα, η πλειονότητα των οποίων χορηγείται από τον ΟΑΕ∆.
Επίδοµα γάµου, «παγωµένες» τριετίες, τακτική επιδότηση ανεργίας, βοηθήµατα του ΟΑΕ∆, µισθοί κοινωφελούς εργασίας και άλλων προγραµµάτων επιδοτούµενης απασχόλησης, απολαβές µερικώς απασχολούµενων κ.ά. συµπαρασύρονται από τον κατώτατο µισθό διαµορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τοµέα.
Η επικείµενη αύξηση επηρεάζει άµεσα τουλάχιστον 400.000 µισθωτούς.
Οι 200.000 αµείβονται µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο.
Εµµεσα όµως επηρεάζονται πολλοί περισσότεροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης