Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Θέλουμε την ΕΕ πρωταγωνίστρια για την ειρήνη στη Βενεζουέλα

Κατρούγκαλος: Θέλουμε την ΕΕ πρωταγωνίστρια για την ειρήνη στη Βενεζουέλα
Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον λαό της Βενεζουέλας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος
Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον λαό της Βενεζουέλας εξέφρασε σήμερα (29/1/2019) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, καλώντας σε πολιτικό διάλογο για να ξεπεραστούν οι διαφορές.
«Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς στο λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ’ ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κατρούγκαλος.
«Πιστεύουμε πάγια ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος», προσθέτει.
Όπως συνεχίζει, «απ’ την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο, προωθώντας την ιδέα μιας ομάδας κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, να αναλάβουν αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και πρωτοβουλίες άλλων κρατών, όπως της Ουρουγουάης και του Μεξικού και στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου.
Θεωρούμε βασικό θέμα, πρώτον η ΕΕ να έχει ενιαία θέση.
Δεύτερον, να μη συρόμαστε πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων.
Τρίτον, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη Δημοκρατία, να μην επιτραπεί η ανάμιξη του στρατού ως παράγοντα που να διαμορφώνει εξελίξεις, όπως φαίνεται να ζητούν πλευρές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης», συμπληρώνει ο αν. υπουργός.
«Τις θέσεις αυτές μετέφερα, εκφράζοντας επίσης και την υποστήριξή μου στις μέχρι τώρα προσπάθειες της, στην ΥΕ/ΑΕ της ΕΕ, την κα Federica Mogherini.
Τις ίδιες θέσεις, επίσης, θα επιδιώξουμε να επικρατήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ακριβώς γιατί θέλουμε την ΕΕ να είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη και να μην είναι παράγοντας που θα επιδεινώνει και δεν θα επιλύει τα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος.
««Δεν θέλουμε η Βενεζουέλα να γίνει άλλη μια Λιβύη της Νότια Αμερικής.
Θέλουμε να έχει δημοκρατία, ευημερία και ένα λαό ο οποίος θα είναι ενωμένος και θα μπορέσει, πράγματι, να ασκεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, σε μια Δημοκρατία για το δικό του και μόνο συμφέρον», καταλήγει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης