Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο της Eurobank να διαχειριστεί 25 δισ. NPEs ή το 30% του κλάδου – Μυστικό αξίας 10 δισ της FPS και η μάχη Pimco με Fortress

tags :
Το σχέδιο της Eurobank να διαχειριστεί 25 δισ. NPEs ή το 30% του κλάδου – Μυστικό αξίας 10 δισ της FPS και η μάχη Pimco με Fortress
Η Eurobank (SPV και θυγατρικές) μέσω ενός σχεδίου που εκπονεί θα καταστεί ο μεγαλύτερος διαχειριστής προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα
Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο φαίνεται ότι εκπονεί η Eurobank με στόχο να καταστεί ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής NPEs προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα ύψους 25 δισ ευρώ δηλαδή μόνο η Eurobank θα διαχειρίζεται περισσότερα από αυτά που θα ενταχθούν στο APS ή ιταλικό μοντέλο από το σύνολο των τραπεζών....
Το σχέδιο στηρίζεται σε ορισμένες βασικές παραδοχές
1)Ένας θα είναι ο επενδυτής που θα αναλάβει το Pillar την τιτλοποίηση 2 δισεκ. στεγαστικών προβληματικών ανοιγμάτων, το Cairo την τιτλοποίηση 7 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων και την FPS την θυγατρική Financial Planning Services που είναι ο αδειοδοτημένος διαχειριστής δανείων.
2)Φαίνεται ότι η μάχη για το ποιος επενδυτής θα αναλάβει να πραγματοποιήσει όλη αυτή την διαχείριση θα διεξαχθεί μεταξύ Fortress και Pimco.
3)Η FPS η εταιρία διαχείρισης δανείων της Eurobank φαίνεται ότι κρύβει ένα μυστικό.
4)Στόχος όλου αυτού του σχεδίου είναι η Eurobank μέσω της FPS και των εταιριών ειδικού σκοπού που θα δημιουργήσει να διαχειρίζεται έως 25 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα….έναντι 15,8 δισεκ. NPEs που διαθέτει η Eurobank.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews ζήτησε από την διοίκηση της Eurobank να σχολιάσει τις πληροφορίες και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχόλιο, ωστόσο το σχέδιο αυτό όπως το παρουσιάζουμε είναι ακριβές και δεν αμφισβητείται.

Ποια είναι τα δεδομένα

Η Eurobank έχει δεχθεί προσφορές για την τιτλοποίηση των 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων (πρόγραμμα Pillar) για το οποίο θα εκδοθούν 1 δισεκ. senior bond, 300 εκατ mezzanine και 700 εκατ junior.
Όπως έχει αναφερθεί εάν η Eurobank λάβει προσφορά ύψους 100 εκατ ευρώ για το mezzanine που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού προγράμματος των 2 δισεκ. θα μπορούσε να θεωρηθεί…ενδιαφέρουσα εξέλιξη.
Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στο πρόγραμμα pillar για το στεγαστικό προβληματικό χαρτοφυλάκιο των 2 δισεκ. θα πάρει και την διαχείριση των 7 δισεκ. μέσω της τιτλοποίησης 7 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων.
Ταυτόχρονα θα αναλάβει και την διαχείριση των 6,8 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων που θα απομείνουν στην Eurobank
Ήδη έχει 15,8 δισεκ. NPEs – 7 δισεκ. τιτλοποίηση (πρόγραμμα Cairo) – 2 δισεκ. τιτλοποίηση (πρόγραμμα pillar) =6,8 δισεκ. ευρώ.
Όμως το σχέδιο δεν σταματάει εδώ καθώς η FPS η εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank έχει ένα μυστικό.
Όλο αυτό το διάστημα αγοράζει προβληματικά δάνεια και με βάση εκτιμήσεις διαθέτει υπό διαχείριση ή θα φθάσει προσεχώς στα 8 με 10 δισεκ. ευρώ.
Άρα ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει την τιτλοποίηση του Pillar δηλαδή των στεγαστικών προβληματικών ανοιγμάτων 2 δισεκ. δηλαδή η Pimco ή το Fortress…ο ίδιος επενδυτής θα αποκτήσει και τα 7 δισεκ. του προγράμματος Cairo και ο ίδιος επενδυτής θα είναι ο στρατηγικός επενδυτής στην FPS στην εταιρία διαχείρισης δανείων που είναι 100% θυγατρική της Eurobank.
Ο στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να αποκτήσει έως και το 75% της FPS της θυγατρικής της Eurobank και η Eurobank να διατηρήσει ποσοστό 25% από 100% που κατέχει σήμερα.

Από πλευράς τράπεζας ο σημερινός αναπληρωτής CEO της Eurobank ο ικανότατος Θεόδωρος Καλαντώνης θα είναι ο νέος επικεφαλής όλου αυτού του νέου σχήματος διαχείρισης που δημιουργείται και το οποίο θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται 25 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή το 30% του συνόλου των προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα.
Έτσι η Eurobank καθίσταται ο μεγαλύτερος διαχειριστής προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Τα δεδομένα αυτά αποτελούν το θετικό σενάριο για την Eurobank που ακόμη δεν έχει αποτιμήσει η χρηματιστηριακή αγορά.
Αντιθέτως καταγράφεται αύξηση των short θέσεων από Lansdowne και Oceanwood στην μετοχή της Eurobank.
Τα short funds ποντάρουν σε ένα σενάριο ότι αυτό το σχέδιο που αναλύουμε δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί λόγω του πολυσύνθετου χαρακτήρα του.
Όμως η διοίκηση της Eurobank εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το σχέδιο επιτάχυνσης όπως το αποκαλεί είναι εφαρμόσιμο…
Αν και συνήθως οι στρατηγικές των short είναι σωστές....στην περίπτωση της Eurobank είναι πιθανό να πέσουν...έξω.

To bankingnews είναι γνώστης του πλήρους σχεδίου της Eurobank...το οποίο προσεχώς και θα παρουσιάσει με σημαντικές λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης