Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Κατάρ αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου

tags :
Το Κατάρ αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου
Το Κατάρ αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου
Πολλά έχουν ήδη γραφτεί για το πώς το Κατάρ, η Αυστραλία και ακόμη και οι ΗΠΑ διαγωνίζονται για να κλειδώσουν το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς LNG.
Καθώς περισσότερες χώρες αρχίζουν να εισάγουν LNG για να αντισταθμίσουν την υπερβολική εξάρτηση από τα πιο καύσιμα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και ακόμη και του αργού πετρελαίου, πολλά διακυβεύονται τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους αγοραστές.
Για το Κατάρ, που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν εξοικειωμένο με τις προκλήσεις για την αγορά του LNG, οι προκλήσεις θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες από όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες.
 Το μικρό, πλούσιο σε φυσικό αέριο βασίλειο αποχώρησε  ήδη από τον ΟΠΕΚ (πιθανότατα υπό γεωπολιτική πίεση) και τώρα σχεδιάζει να αυξήσει την ήδη εντυπωσιακή δυναμικότητα υγροποίησης των 77 εκατ. τόνων ετησίως (mtpa) στους 110 τόνους mtpa εντός πέντε ετών.
Για το Κατάρ δεν είναι μόνο ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας καθώς επιδιώκει να αποτρέψει τις πρόσφατες προσπάθειες της Αυστραλίας να το ξεπεράσει ως τον κορυφαίο παγκόσμιο παραγωγό LNG, αλλά διακυβεύεται και η ίδια η επιβίωσή του από γεωπολιτική και οικονομική άποψη.
Το Κατάρ βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς έχει υποστεί αποκλεισμό κυρίως από τους άραβες γείτονές του για καταγγελίες για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τις οποίες η Ντόχα αρνείται και εξακολουθεί να υποφέρει από ένα μποϊκοτάζ που ξεκίνησε το 2017 από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο.
Το Κατάρ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστεί την παραγωγή του ΥΦΑ και να εξάγει ανδρεία, καθώς και να διαφοροποιήσει και να επενδύσει σε ανταγωνιστικές αγορές παραγωγής LNG, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ
Η Αυστραλία δεν είναι εξίσου ευάλωτη με το Κατάρ ενώ οι ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τόσο το Κατάρ όσο και την Αυστραλία όσον αφορά την ικανότητα Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, ενώ παράλληλα  έχουν την πιο διαφοροποιημένη οικονομία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού κορυφαίου παραγωγού αργού πετρελαίου, με αυτή τη θέση να παραμένει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων, το Κατάρ διώκει τώρα ξένες χώρες να επενδύσουν στον τομέα του φυσικού αερίου.
Την Τετάρτη, μια έκθεση του Reuters, επικαλούμενη πηγές της βιομηχανίας, δήλωσε ότι το Κατάρ προετοιμάζεται να υποβάλει προσφορά για επιχειρήσεις ενέργειας που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο επέκτασης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αντλώντας ενδιαφέρον από ους Chevron, Equinor της Νορβηγίας και Eni.
Τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων LNG του Κατάρ, που είναι ήδη τα μεγαλύτερα στον κόσμο, κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τα επόμενα πέντε χρόνια θεωρούνται μία από τις πιο προσοδοφόρες επενδύσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με την έκθεση.
Η κρατική εταιρία Qatar Petroleum (QP) αναζητά εταίρο για να επενδύσει στην κατασκευή μιας ενός τέταρτου τρένου LNG ή γραμμής παραγωγής, το οποίο θα φτάσει τα 110 mtpa.
Ο άξονας του Κατάρ για χρηματοδότηση του τομέα του φυσικού αερίου για την προσφορά ιδιοκτησίας σε ξένες επιχειρήσεις αποτελεί επίσης μια έξυπνη γεωπολιτική κίνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες εντάσεις του με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο.
Είναι ένα αντιστάθμισμα ότι, σε περίπτωση που οι σχέσεις με τις τέσσερις μεγάλες αραβικές χώρες συνεχίσουν να είναι ξινή, έχει την προστασία των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών που είναι εφοδιασμένες με τον ενεργειακό τους τομέα - ένα καθαρό ενεργειακό παιχνίδι με λαμπρές γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης