Τελευταία Νέα
Οικονομία

Il Sole 24 Ore: Η αστάθεια περιορίστηκε και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν

tags :
Il Sole 24 Ore: Η αστάθεια περιορίστηκε και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν
Θετική η παρουσία της Ελλάδας στις αγορές σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα
Στην επιστροφή της χώρας μας στις αγορές και στα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης αναφέρεται σε άρθρο της η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
H εφημερίδα του Μιλάνου τονίζει ότι αρχική ιδέα ήταν να ξαναβγεί η χώρα μας στις αγορές αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, αλλά οι διαφορές της Ρώμης με τις Βρυξέλλες με αντικείμενο τον ιταλικό προϋπολογισμό, δημιούργησαν εντάσεις και επέβαλαν μια αναβολή.
«Τώρα, όμως, η αστάθεια περιορίστηκε και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κάτω από το 4%, το χαμηλότερο ποσό των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
H Eλλάδα είναι έτοιμη και διέθεσε στην αγορά πενταετή ομόλογα, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 3,6% σε σχέση με την αρχική 3,88%», προσθέτει η Il Sole.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία ανήκει στην Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων, «για να καθησυχάσει τους επενδυτές και να τους κεντρίσει να στραφούν και πάλι στα ομόλογά της, η Αθήνα μπορεί να βασιστεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο των προσδοκιών του κρατικού προϋπολογισμού, και σε ένα "μαξιλάρι" τριάντα περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ».
H Ιl Sole υπογραμμίζει, επίσης, ότι η επιστροφή στις αγορές σημειώνεται μετά από δυο γεγονότα βασικής σημασίας: την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή, από μέρους των πιστωτών, και την επικύρωση, από μέρους της ελληνικής βουλής, της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Κάτι που βάζει τέλος σε μια διαφορά η οποία διαρκούσε από το 1991», σημειώνει η εφημερίδα.
Παράλληλα, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν τέσσερις ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ουσιαστικά θετική», αφού προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ του 2,4% για το 2019, ενώ πέρυσι ήταν της τάξης του 2,1%, με σημαντική, μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους.
«Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ συμβουλεύει μια επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων», σημειώνει η εφημερίδα της ιταλικής συμπρωτεύουσας.
Σε ότι αφορά, δε, την γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης, η Il Sole 24 Ore σημειώνει: «Ο Τσίπρας, όμως, έχει μια άλλη ατζέντα, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Άνοιξης: να δώσει μια ανάσα στους πολίτες μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, περιορίζοντας τα πιο βαριά μέτρα που επέβαλε η Τρόικα.
Όχι μόνον δεν προχώρησε σε νέες περικοπές των συντάξεων στο τέλος του χρόνου, όπως είχε υποσχεθεί στους δανειστές κατά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά χθες αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, από τον ερχόμενο μήνα, κατά περίπου 10%.
Από 586 στα 650 ευρώ τον μήνα (το 2012 ήταν στα 751 ευρώ).
Στην βουλή θα προταθεί να καταργηθούν και τα πιο χαμηλά όρια αμοιβών για τους νέους εργαζόμενους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης