Σε ομηρία των short, Alpha και ΧΑ +0,03% στις 635 μον. παρά το κατασκευασμένο deal στο 5ετές – Βελτίωση στο 10ετές ομόλογο 3,92%

Σε ομηρία των short, Alpha και ΧΑ +0,03% στις 635 μον. παρά το κατασκευασμένο deal στο 5ετές – Βελτίωση στο 10ετές ομόλογο 3,92%
Στο απόηχο της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, με τις τράπεζες να θετούν εμπόδια για την αλλαγή κλίματος στην χρηματιστηριακή αγορά.
(upd16)Σε ομηρία διαρκείας έχει εγκλωβιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο, με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες κινήθηκαν με έντονες διακυμάνσεις ενώ συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην Alpha Bank.
Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα με διάχυτη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών παρά την «κατασκευασμένη επιτυχία του 5ετούς ομολόγου».
Ειδικότερα, με απώλειες -0,98% έκλεισε η Alpha Bank και με χαμηλό ημέρας -3,15% και ακολούθησαν Πειραιώς στο -0,86% και Εθνική -0,26% με υψηλό ημέρας +2,68% ενώ με κέρδη έκλεισε η Eurobank +2,31%
Aπό την άλλη, μεικτή εικόνα σημειώθηκε στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ενώ τα κέρδη των ΕΛΠΕ +1,30% και Μυτιληναίου +1,22% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες της ΔΕΗ -2,37%,
ΟΤΕ -1,52% και της Grivalia -2,93% λόγω της επιστροφής κεφαλαίου 0,42 ανά μετοχή.
Σήμερα καταγράφεται σημαντική βελτίωση στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 3,92% και το ιταλικό 10ετές στο 2,61% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 131 μονάδες βάσης...
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με επιτόκιο στο 5ετές στο 3,60% και με προσφορές 10,2 δισεκ. δεν αποτυπώνει πλήρως την  πραγματικότητα
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το deal κατασκευάστηκε από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες καθώς διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για τις προσφορές αλλά και για το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου.
Οι εντυπώσεις κερδήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν με αντίστοιχη άνοδο τιμών άρα η ελληνική κυβέρνηση σε κάποιο βαθμό δικαίως θριαμβολογεί.
Από την άλλη, μέχρι στιγμής, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο διάστημα.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους τραπεζικούς κύκλους καθώς ενώ περιμένουν προσεχώς το ελληνικό δημόσιο να ενημερώσει τους δανειστές και την DGCom για την πρόταση του για τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα δηλαδή το Ιταλικό μοντέλο ή APS…υπάρχει η ανησυχία μήπως παραταθεί…με παραλλαγές ο νόμος Κατσέλη έως τις εκλογές....αντί να καταργηθεί έως τέλη Φεβρουαρίου 2019.
Από την άλλη, εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου δεν μπορούν να εφαρμοστούν σχέδια, μοντέλα τα οποία θέλουν πολύ προσεκτική προετοιμασία και προφανώς σοβαρότητα με έκδηλη την ανησυχία το ιταλικό και κυπριακό μοντέλο για τα NPLs να εφαρμοστούν από το 2020.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 620 και ακολούθως 605-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 635-650 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,03% στις 635 μονάδες έχοντας υψηλό στις 639,36 μονάδες και χαμηλό στις 634,15 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 17,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 13,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,6 εκατ. ευρώ και όγκου 860 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 463 χιλ. τεμάχια αξίας 421 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,10 εκατ.ευρώ.
Η Grivalia 174 χιλ. τεμάχια αξίας 1,46 εκατ. ευρώ και η Autohellas 118 χιλ. τεμάχια αξίας 2,60 εκατ. ευρώ.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  


Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, στο απόηχο της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου με τον Τραπεζικό Δείκτη ατο +0,81% και με οριακά κέρδη ο Γενικός Δείκτης στο +0,11%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,89% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,39%
Περί τις 12:00 επέστρεψαν οι πιέσεις στην Alpha έως -3,15% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,81% ενώ σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.α ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,21%
Λίγο πριν τις 15:00 περιορίστηκαν οι απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη +0,61% επαναπροσεγγίζοντας τις 640 μονάδες.
Στις δημοπρασίες, πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και Alpha Bank μηδένισαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο +0,22% .

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Την ανάγκη για της εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παρά την έξοδο από το πρόγραμμα επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η τελευταία προειδοποίηση ήρθε από τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο οποίος σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στον σωστό δρόμο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ομιλία του, τα μνημόνια ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το Grexit θα ήταν γεγονός.
Αναφερόμενος στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα διάσωσης σχολίασε ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος παρουσιάζουν υψηλή ανάπτυξη και ραγδαία μείωση της ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή μπορούν να αναχρηματοδοτούνται εύκολα μέσω των αγορών.
Στη σκιά των νέων εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μίλησε και πάλι για γαλάζια πατρίδα στο Αιγαίο και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα, «κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στις 5/2 στην Κωνσταντινούπολη.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελικά, την επόμενη Τρίτη, στις 5 Φεβρουαρίου μετά την αποδοχή της επίσημης πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
Στην χθεσινή ψηφοφορία η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών τάχθηκε υπέρ της πρότασης βουλευτή των Συντηρητικών, που δίνει καθαρή εντολή στην Theresa May να διαπραγματευθεί εναλλακτική λύση στο θέμα του bacκstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Βόρειο Ιρλανδία.
Οι Βρετανοί βουλευτές διεμήνυσαν ότι για να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, η May θα πρέπει να εξασφαλίσει την αντικατάσταση του λεγόμενου βορειοιρλανδικού μηχανισμού ασφαλείας ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης με με μια «εναλλακτική διευθέτηση», που δεν διευκρινίζεται.
Εν τω μεταξύ και η Γαλλία απέρριψε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit και προτρέπει την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει αξιόπιστες προτάσεις.
Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της εθνοσυνέλευσης, τάσσεται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, εν μέσω της σοβαρής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Ο Maduro τόνισε ότι δεν έχει εκδοθεί έως τώρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ενώ υποστήριξε ότι γίνεται πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εσωτερικές συνταγματικές και δικαστικές διαδικασίες για να δούμε τα αποτελέσματα κάνοντας λόγο για συνταγματικό ζήτημα που επαφίεται στη Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας.
Ένα νέο μέτωπο γεωπολιτικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει ανοίξει στη Βενεζουέλα, με τους αναλυτές να συγκρίνουν τη μάχη για την επιρροή στη χώρα του Maduro με τη αντίστοιχη μάχη που εξελίσσεται στη Συρία τα τελευταία χρόνια καθώς οι ΗΠΑ έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας Juan Guaido, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον σοσιαλιστή δικτάτορα Nicolas Maduro, όπως τον χαρακτηρίζει το CNBC.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,52%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες -0,72% στις 2.575,58 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά +0,33% στις 27623,50 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,65%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,55%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% ενώ ο FTSE 100 με κέρδη +1,45%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά στο +1,15%, ο S&P με άνοδο +0,53%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,85% ενώ το ETF GREC καταγράφει οριακά κέρδη +0,28% ( 7,21 δολ. )


Μεικτές τάσεις στις τράπεζες αλλά στο ναδίρ οι συναλλαγές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Πτωτικά έκλεισαν Alpha Bank , Πειραιώς και Εθνική ενώ με κέρδη έκλεισε η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9675 ευρώ με πτώση -0,26% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 885 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9110 ευρώ με πτώση -0,98% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 17/01/2019 στο 0,91 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 18/01/2019 στα 0,8825 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,5750 ευρώ με πτώση -0,86% με όγκο 945 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 30/01/2019 στα 0,5750 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 29/01/2019 στα 0,5715 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5320 ευρώ με άνοδο +2,31% με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1520 ευρώ με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 514 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1088 ευρώ με άνοδο +2,64%, με όγκο 32 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ με άνοδο +3,13% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος,
Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Grivalia λόγω επιστροφής κεφαλαίου και Sarantis, ΔΕΗ, ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,05 ευρώ με άνοδο +0,21% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,80 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,99 ευρώ με πτώση -1,52% και αποτίμηση 5,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3180 ευρώ με πτώση -2,37% και αποτίμηση 306 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,55 ευρώ με πτώση -1,15% και κεφαλαιοποίηση 360 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,75 ευρώ με πτώση -0,34% και αποτίμηση 2,79 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,70 με άνοδο +0,72% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ με άνοδο +1,30% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,90 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,32 ευρώ με άνοδο +1,22% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,22 ευρώ με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,29 ευρώ με πτώση -2,93% και κεφαλαιοποίηση 799 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,3050 ευρώ με άνοδο +0,12% και με την κεφαλαιοποίηση στα 223 εκατ. ευρώ.
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,071 ευρώ με άνοδο +0,85% με την κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ.

Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,92% και στην Ιταλία 2,61% με διαφορά spread 131 μ.β.

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,92% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,61%.
Δεν αποκλείεται κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 3,70%.
Η έκδοση του 5ετούς στο 3,60% επέδρασε καίρια στην βελτίωση του κλίματος στα ομόλογα.
Υπενθυμίζεται ότι το 5ετές ομόλογο βγήκε στο 3,60% για 2,5 δισεκ. και προσφορές 10,2 δισεκ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 131 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,4% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,83 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,68%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,35 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,74% με απόδοση αγοράς 2,76% και απόδοση πώλησης 2,72%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,28 μονάδες βάσης και απόδοση 2,89%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99 μονάδες βάσης και απόδοση 3,56% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 98,85 μονάδες βάσης και απόδοση 3,91% με απόδοση αγοράς 3,92% και απόδοση πώλησης 3,90%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94135 μονάδες βάσης και απόδοση 4,47%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 90,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,82%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 90,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,92%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 373 μονάδες βάσης από 381 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 416 μονάδες βάσης από 423 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,16% ή 416 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,61%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,61%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/1/2019 στο 0,19% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,93% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,70% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,61% με υψηλό 2,65% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS