Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στο Brexit - Αισιοδοξία στο Λονδίνο, στο +1,58% ο FTSE 100

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στο Brexit - Αισιοδοξία στο Λονδίνο, στο +1,58% ο FTSE 100
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,36% κι έκλεισε στις 358,51 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (30/1/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα «βλέμματα» των επενδυτών να είναι στραμμένα στις εξελίξεις γύρω από το Brexit, αλλά και στον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες δύο τροπολογίες, με τις οποίες αφενός ζητείται η επαναδιαπραγμάτευση του λεγόμενου «backstop», δηλαδή της δικλείδας ασφαλείας για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, αφετέρου απορρίπτεται μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, τόνισε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη συμφωνία αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι όμως που οι Ευρωπαίοι ηγέτες απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,36% κι έκλεισε στις 358,51 μονάδες.


Ισχυρή άνοδο 1,3% κατέγραψε ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχώρησε κατά 0,33% κι έκλεισε στις 11.181,66 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 1,58% κι έκλεισε στις 6.941,63 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,95% στις 4.974,76 μονάδες.




Πιέσεις στο γερμανικό χρηματιστήριο άσκησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που έδειξαν ότι παρέμεινε κάτω του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιανουάριο του 2019.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός –εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες– στη Γερμανία διατηρήθηκε στο 1,7% τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ διαμορφώνεται σε επίπεδα κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%.
Ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,36% κι έκλεισε στις 19.771,55 μονάδες.


Οι μετοχές των εταιρειών προϊόντων πολυτελείας προσέφεραν στήριξη καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα της LVMH καθησύχασαν τους επενδυτές.
Η μετοχή της LVMH σημείωσε άλμα 6,9%, ύστερα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την εταιρία προϊόντων πολυτελείας, η οποία δήλωσε «συγκρατημένα» αισιόδοξη, καθώς οι πωλήσεις τέταρτου τριμήνου «άντεξαν», παρά τους φόβους για επιβράδυνση στην Κίνα.
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των Hermes (+3,1%), Richemont (+1,3%) και Kering (+3,3%) -της μητρικής της Gucci- καθώς και των Moncler (+5,9%) και Burberry (+3%).
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις σημερινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τη νομισματική πολιτική.
Η Fed δεν θα ανακοινώσει σήμερα αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα επισημάνει ότι θα παραμείνει υπομονετική και ότι θα αξιολογεί τα δεδομένα που έρχονται για την αμερικανική οικονομία.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής, αλλά και τον ρυθμό στον οποίο η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης