Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ αλλάζουν το πεδίο μάχης - Κατασκευάζουν μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για παροχή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές

tags :
Οι ΗΠΑ αλλάζουν το πεδίο μάχης - Κατασκευάζουν μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για παροχή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές
Οι ΗΠΑ αλλάζουν το σύγχρονο πεδίο μάχης - Κατασκευάζουν μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για παροχή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές
Το γραφείο στρατηγικών ικανοτήτων των ΗΠΑ (SCO) έχει ζητήσει από τους στρατιωτικούς εργολάβους να υποβάλουν προτάσεις για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές που είναι δύσκολο ή επικίνδυνη η μεταφορά καυσίμων, αναφέρει η Defense One.



Το 2008, το SCO  εκτιμά ότι πάνω από 900.000 γαλόνια καυσίμου μεταφέρθηκαν σε βάσεις σε όλο τον κόσμο για βασικές ανάγκες σε ενέργεια όπως ο φωτισμός και η ψύξη.
Και σύμφωνα με την αξιολόγηση του Στρατού του 2009, ένας στρατιώτης πέθανε για την μεταφορά κάθε 24 γαλόνια καυσίμων στο Αφγανιστάν.
Το «Project Dilithium» κάνει λόγο για έναν φορητό πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος πρέπει να μπορεί να μεταφερθεί από ένα φορτηγό ή ένα αεροσκάφος C-17 και να μπορεί να συναρμολογηθεί σε λιγότερο από 72 ώρες και να μπορεί να παρέχει μέχρι και 10 MW για τρία χρόνια χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό.
Ο αντιδραστήρας - που ζυγίζει λιγότερο από 40 τόνους, πρέπει επίσης να μπορεί να αποσυναρμολογηθεί εντός μιας εβδομάδας.
Και πρέπει να είναι απόλυτα ανθεκτικός.
Η κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης πιθανότατα θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες.
Ο σύγχρονος επιχειρησιακός χώρος έχει ενισχύσει την ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας που θα επιτρέψουν την κινητικότητα σε μελλοντικές χερσαίες και θαλάσσιες στρατιωτικές επιχειρήσεις.



Τρία σχέδια πρωτοτύπων θα χρηματοδοτηθούν μετά από μια φάση μελέτης 9-12 μηνών, ενώ ο κερδισμένος εργολάβος θα κατασκευάσει και θα επιδείξει τον σχεδιασμό του για τη Φάση ΙΙ, σύμφωνα με το The Drive.
Υπάρχουν διάφορες πιθανές έννοιες ήδη σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της SCO. Το Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos του Υπουργείου Ενέργειας (LANL), σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Westinghouse, εργάζεται εδώ και καιρό σε ένα σχέδιο που ονομάζεται MegaPower.
Westinghouse εργάζεται ξεχωριστά για το δικό της σχεδιασμό μικροαντιδραστήρα eVinci.
Ο αντιδραστήρας MegaPower μπορεί να παράγει τουλάχιστον ένα μεγαβάτ ενέργειας για διάστημα έως και 10 ετών και ικανοποιεί τις απαιτήσεις της SCO για το πόσο καιρό χρειάζεται για την εγκατάσταση και τη διάσπαση.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί τα λεγόμενα "σωλήνες θερμότητας" για να διατηρούν το σύστημα δροσερό και να παράγουν ενέργεια, εξαλείφοντας την ανάγκη για πολύπλοκες και δυνητικά επικίνδυνες διατάξεις ψύξης νερού. Το παρακάτω βίντεο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή η ρύθμιση λεπτομερέστερα. -Βόλτα με αυτοκίνητο
Μια άλλη δυνατότητα σχεδίασης είναι η Holos της Filippone and Associates LLC, η οποία είναι αέριο-ψυκτο αντιδραστήρα.
Μια άλλη επιλογή στην εξέλιξη είναι ο Holos της Filippone and Associates LLC, ένας μοναδικός αεριοψυγμένος αρθρωτός αντιδραστήρας. Κάθε αυτοτελής δομοστοιχείο διαθέτει τη δική της γεννήτρια στροβίλων, η οποία στη συνέχεια παράγει ενέργεια.
Το Drive σημειώνει επίσης και άλλους μίνι πυρηνικούς αντιδραστήρες όπως το URENCO U-Battery και τον μικροαντιδραστήρα StarCore - ωστόσο σημειώνουν ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για μετακίνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι θα απαιτούν σημαντικές τροποποιήσεις για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις φορητότητας της SCO.
Τον Οκτώβριο, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε σε μια μελέτη ότι οι κινητοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παρουσιάζουν «ένα κλασικό παράδειγμα της καινοτομίας»  και ότι «η επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας στον στρατό και το DOD θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον στρατό, στους συμμάχους μας, η ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας των ΗΠΑ επηρεάζει το έθνος οικονομικά και γεωπολιτικά.
Με την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας, υπάρχει σημαντικό δυναμικό δημιουργίας χιλιάδων θέσεων απασχόλησης... παράλληλα με την παροχή μιας αναπτυσσόμενης, αξιόπιστης και βιώσιμης λύσης για τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου και την εστίαση των καυσίμων προς τα εμπρός για την υποστήριξη των προτεραιοτήτων Combatant Commander (CCDR) και τον ελιγμό σε λειτουργίες πολλαπλών τομέων».
Εν τω μεταξύ, τα Los Alamos και το Idaho National Labs αναπτύσσουν νέα σχέδια για πυρηνική ενέργεια σύμφωνα με το Defense One.
Ο Andy Erickson, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Los Alamos από την Global Security, πρότεινε πρόσφατα ότι οι μικροαντιδραστήρες θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν σε «λιγότερο από πέντε χρόνια».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης