Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θεοδωρόπουλος στο BN: Είμαστε σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα - Τι αναφέρει για τους στόχους της Chipita και την Mondelez

tags :
Θεοδωρόπουλος στο BN: Είμαστε σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα - Τι αναφέρει για τους στόχους της Chipita και την Mondelez
Τι λέει για τη Mondelez - Στρατηγικός στόχος η είσοδο της Chipita σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αλλά και στο Χρηματιστήριο  Αθηνών - Οι αυξημένες πωλήσεις του ομίλου κατά 8% το 2018
Ο Σπύρος  Θεοδωρόπουλος με αφοπλιστική ειλικρίνεια και με απλότητα μιλά στο bankingnews για την οκταετή οικονομική κρίση.
Ρίχνει … φώς και δείχνει την έξοδο διαφυγής.

Λέει με σαφήνεια ότι δεν έχουμε κρίση αλλά μία νέα  πραγματικότητα για όλους μας και κυρίως για τις επιχειρήσεις, που πρέπει να διαμορφώνουν σχέδια με τα νέα οικονομικά δεδομένα  
Ο ιδρυτής της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας, έχει διαγράψει επί της ουσίας τη λέξη κρίση.
Αναφέρει ότι τα σχέδια της Chipita όπως και όλων των επιχειρήσεων του ομίλου είναι προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες που να σημειωθεί διαμορφώθηκαν με βίαιο τρόπο.
Όπως, εξηγεί ο ίδιος, όταν η προσέγγιση του προβλήματος γίνεται με όρους κρίσης, σηματοδοτεί ότι το σημερινό ΑΕΠ των 180  δισ. ευρώ θα γίνει 260 και 270  δισ. ευρώ  τα επόμενα  χρόνια.  
Και  διευκρινίζει ότι όταν συμβεί θα το αντιμετωπίσουμε μέχρι τότε όμως πρέπει να πορευτούμε με την πραγματικότητα.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να μειώνουν τα κόστη τους και οι τιμές να είναι προσαρμοσμένες στο σήμερα.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνει ότι ο Όμιλος δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών ενώ προτίμησε να μειώσει τις τιμές στα προϊόντα ή να αυξήσει το προσφερόμενο προϊόν με την ίδια τιμή.
Του θέσαμε την «καυτή» ερώτηση τι συμβαίνει με τη Mondelez.
Δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τη φράση μας και μας έδωσε την απάντηση «Κουράστηκα να διαψεύδω τα δημοσιεύματα.»
Η συζήτηση επανήλθε άμεσα στο σήμερα και στα επιτεύγματα της Chipita για το 2018 όπως και για τους στόχους του 2019.  
Ανάμεσα στα καλά νέα της εταιρείας υπήρχε και ένα  δυσάρεστο που αφορούσε τη μονάδα παραγωγής του Μεξικού.
Στις 2 Ιανουαρίου 2019 καταστράφηκε ολοσχερώς από  πυρκαγιά που προήλθε από διπλανό εργοστάσιο χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί ή θύματα.
Η μονάδα  παραγωγής του Μεξικού είχε  συμπληρώσει ένα  χρόνιο λειτουργίας καταγράφοντας αξιόλογη πορεία, καλύπτοντας τους αρχικούς στόχους.
Η απρόσμενη καταστροφική πυρκαγιά οδηγεί τη διοίκηση της Chipita να καλύψει την αγορά του Μεξικού από τις μονάδες παραγωγής της  Ευρώπης.
Η μονάδα ήταν ασφαλισμένη και το σχέδιο προβλέπει την επαναλειτουργία της μέχρι τα τέλη του 2019.
Τα καλά νέα για τον ελληνικό πολυεθνικό όμιλο  είναι ότι στις 8 Φεβρουαρίου τίθεται σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής croissants στην Ινδία.
Το εργοστάσιο στη Σλοβακία θα είναι έτοιμο την Άνοιξη του 2020 με δύο γραμμές  παραγωγής.
Η μία θα είναι για croissants και η άλλη για bake rolls.
Η παραγωγή στην γειτονική Τουρκία βρήκε το βηματισμό της και εισέρχεται δυναμικά στην αγορά.
Το θέμα της υποτίμησης της τουρκικής λίρας είχε περισσότερα θετικά από ότι αρνητικά  για τον Όμιλο με την συναλλαγματική ισοτιμία να αντιμετωπίζετε με χρηματοοικονομικά  εργαλεία.

Η  Chipita τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 8%

Η εγχώρια αγορά έδωσε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τη χρονιά που πέρασε σημειώνοντας αύξηση των πωλήσεων στα επίπεδα του 8% σε σχέση με το 2017.  
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα είναι ενισχυμένος κατά 8% και τα  EBITDA κατά 10% βάζοντας τον Όμιλο σε νέα δυναμική πορεία.  
Οι στόχοι του 2019 βάζουν τον πήχη πιο ψηλά και στα επίπεδα του 9% τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου.
O κ. Θεοδωρόπουλος δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα για εισαγωγή της Chipita  σε κάποιο χρηματιστήριο της Ευρώπης, έχοντας παράλληλα σχέδια για το ελληνικό  Χρηματιστήριο.
Πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή που παραμένει πάνω στο τραπέζι ενώ η υλοποίησή της θα εξαρτηθεί από τις επικρατούσες συνθήκες, οι οποίες όπως λέει ο ίδιος ακόμη δεν είναι ευνοϊκές.
Ωστόσο διατυπώνει την αισιοδοξία του ότι ο καθοδικός χρηματιστηριακός κύκλος θα τελειώσει όταν οι επενδυτές, τόσο οι ξένοι όσο και οι εγχώριοι πιστέψουν στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης