Άμυνα – Διπλωματία

Ο Shanahan υπηρεσιακός Υπ. Άμυνας προτείνει την ένταξη της Δύναμης Διαστήματος στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ

tags :
Ο Shanahan υπηρεσιακός Υπ. Άμυνας προτείνει την ένταξη της Δύναμης Διαστήματος στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ
Ο Shanahan υπηρεσιακός Υπ. Άμυνας προτείνει την ένταξη της Δύναμης Διαστήματος στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ
Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Patrick Shanahan προτείνει την σύσταση της νέας Δύναμης Διαστήματος εντός του πλαισίου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με καθεστώς ξεχωριστού κλάδου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το Politico.
Η ίδια πρακτική έχει ακολουθηθεί και με το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αποτελώντας ωστόσο ξεχωριστό κλάδο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Θα έχει μικρό, το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα κι αυτός είναι ο λόγος που πρότεινα να ενταχθεί υπό την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Patrick Shanahan  στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ολοκληρώνει την κατάρτιση της νομοθετικής πρότασης για την Δύναμη Διαστήματος, πριν αυτή κατατεθεί στο Κογκρέσο, το οποίο και θα έχει τον τελικό λόγο.
Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζει επίσης μία νέα ντιρεκτίβα για την πολιτική του προέδρου D. Trump που έχει αναγάγει την συγκρότηση της Δύναμης Διαστήματος σε έναν σημαντικό προεκλογικό του στόχο, επιδιώκοντας την υλοποίησή του.
Ωστόσο, ένας αξιωματούχος από τον χώρο της άμυνας που έχει γνώση για την πορεία των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε στο Politico ότι η νέα υπηρεσία θα έχει διοικητή έναν τετράστερο στρατηγό, όπως και οι πεζοναύτες, ενώ ως πολιτικό της προϊστάμενο θα έχει τον υπουργό Αεροπορίας.
Ο Λευκός Οίκος είχε προηγούμενα καταρτίσει ένα σχέδιο για έναν πλήρως ανεξάρτητο στρατιωτικό κλάδο, που θα ήταν ισότιμος με τους αντίστοιχους κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Στρατό Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό), αλλά με ειδικό πεδίο αμυντικού ενδιαφέροντος, το διάστημα.
Η κίνηση ένταξης της νέας στρατιωτικής υπηρεσίας υπό την πολεμική αεροπορία, αποτελεί έναν συμβιβασμό. Θα είναι «το πρώτο βήμα για έναν μελλοντικό κλάδο άμυνας για την εθνική ασφάλεια διαστήματος» σύμφωνα με ένα αντίγραφο της προεδρικής ντιρεκτίβας (Space Policy Directive-4) όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε (Space News).
Η προσέγγιση αυτή, αναμένεται να είναι περισσότερο αποδεκτή από το Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί, αλλά και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι είναι επιφυλακτικοί για την δημιουργία μιας νέας, μη απαραίτητης και με οικονομικό κόστος γραφειοκρατίας.
Ο Patrick Shanahan δήλωσε επίσης, ότι την ηγεσία της νέας υπηρεσίας θα αναλάβει ένας ανώτατος αξιωματικός, ενώ η συγκρότηση της διοικητής πυραμίδας της, προβλέπεται στο τελευταίο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής που έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσο.
«Έχουμε ένα άτομο, το οποίο θα κινηθεί ως προς την ανάληψη διοικητικών καθηκόντων στην Διοίκηση Διαστήματος», είπε ο ίδιος, χωρίς να δημοσιοποιήσει το όνομα του αξιωματικού.
Ο πρόεδρος Trump είχε δώσει εντολή στο Πεντάγωνο (18 Δεκεμβρίου) για την οργάνωση της νέας Αμερικανικής Διοίκησης Διαστήματος, ως ένα ακόμη βήμα στον στόχο που έχει για την ίδρυση μιας ξεχωριστής Δύναμης Διαστήματος.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος M. Pence είχε δηλώσει πως η νέα στρατιωτική διοίκηση, όπως οι άλλες ετοιμοπόλεμες διοικήσεις, θα συγκροτηθεί με στελέχη από όλους τους άλλους κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η υπηρεσία αυτή θα έχει ως αποστολή την προστασία της αμερικανικής διαστημικής παρουσίας από τις κλιμακούμενες απειλές από την Ρωσία και την Κίνα.
Οι δηλώσεις του Pence  είχαν γίνει από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy στην Φλόριντα, όπου και θα βρίσκεται η έδρα της νέας διοίκησης.
«Για χρόνια τα ξένα κράτη αναπτύσσουν ηλεκτρονικά όπλα προκειμένου να παρεμβάλουν, να τυφλώσουν και να θέσουν εκτός λειτουργίας δορυφόρους», είχε δηλώσει ο Pence.
«Η Κίνα και η Ρωσία εργάζονται για να αναπτύξουν νέα όπλα απευθείας στο διάστημα.
Ειλικρινά, αυτές οι νέες προκλήσεις απαιτούν νέες και καινοτόμες αντιδράσεις κι αυτό είναι ακριβώς, αυτό που κάνουμε», είχε τονίσει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης