Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε θετική τροχιά η Wall Street λόγω εταιρικών μεγεθών αλλά και εμπορίου - Κέρδη +0,99% για τον S&P 500

Σε θετική τροχιά η Wall Street λόγω εταιρικών μεγεθών αλλά και εμπορίου - Κέρδη +0,99% για τον S&P 500
Ο Ιανουάριος 2019 ήταν ο καλύτερος μήνας για τον S&P 500 από το 1987!
(upd) Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή (31/1/2019) συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να εμφανίζει αρκετά έντονη διακύμανση, αλλά τελικά να κατορθώνει να κλείσει οριακά ανοδικά.
Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,07% στις 25.032 μονάδες, αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης εμφάνισε πτώση.
Άνοδος 0,99% για τον S&P 500 στις 2.707 μονάδες, ενώ 1,38% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 7.282 μονάδων.
Η θετική πορεία της Wall Street αποδίδεται τόσο στην απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, όσο και σε θετικά εταιρικά μεγέθη, αλλά και ελπίδες ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τελικά δεν θα κλιμακωθεί.

Ο S&P 500 δέχθηκε ώθηση από τις μετοχές των General Electric και Facebook.
Η μετοχή της General Electric σημείωσε άλμα άνω του 11% και κατέγραψε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως επέστρεψε στα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ τα έσοδά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Ωστόσο, η μετοχή της G.E. καταγράφει βουτιά 43,7% στους 12 τελευταίους μήνες, ενώ -για την ίδια περίοδο- ο Dow Jones υποχωρεί κατά 4,3%.

Άλμα άνω του 10% είχε η μετοχή του Facebook, καθώς η εταιρεία ανέφερε χθες κέρδη καλύτερα των προβλέψεων.
Σημαντική άνοδο άνω του 4% κατέγραψε η μετοχή της United Parcel Service (UPS), καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη μειωμένα αλλά καλύτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Η μετοχή της UPS έχει απολέσει το 5% της αξίας της τους τελευταίους τρεις μήνες.
Πιέσεις στον Dow Jones άσκησαν οι μετοχές των Microsoft και DowDuPont, καθώς υποχώρησασν κατά 1,8% και 9,2%, στον απόηχο κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν για το δ’ τρίμηνο του 2018.
Χθες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πυροδότησε ένα μίνι ράλι στη Wall Street, καθώς ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και αγορών.
Ιδιαίτερα θετική για την αγορά ήταν η κίνηση της Fed να εγκαταλείψει την επί μακρόν πρότασή της για συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων, τονίζοντας ότι θα είναι «υπομονετική» προτού αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι είναι διατεθειμένη να «προσαρμόσει οποιαδήποτε από τις λεπτομέρειες» του προγράμματος μείωσης του ισολογισμού της, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
O Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έκανε σήμερα λόγο για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία προτού συναντηθεί ο ίδιος με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping.

Μεικτή εικόνα και στις ευρωαγορές 

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα, καθώς η αρχική αισιοδοξία, που είχαν πυροδοτήσει οι χθεσινές αποφάσεις της Federal Reserve, αντισταθμίστηκε από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια -το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών- σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη 1,6% του τρίτου τριμήνου.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και στις εξελίξεις που αφορούν το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04% στις 358,67 μονάδες, μετριάζοντας προηγούμενα κέρδη που τον οδήγησαν στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 4 Δεκεμβρίου.
Με ισχυρές απώλειες σχεδόν 2% έκλεισε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, λόγω της πτώσης 11% στη μετοχή της Metro Bank, αλλά και των πιέσεων στην Deutsche Bank.
Η βρετανική τράπεζα δέχτηκε πιέσεις μετά από αναφορές ότι ένα λογιστικό λάθος που αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ανακαλύφθηκε αρχικά από τις ρυθμιστικές αρχές της Τράπεζας της Αγγλίας και όχι από την ίδια την τράπεζα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με οριακή πτώση 0,08% στις 11.173,10 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω του 1%.
Η μετοχή της Deutsche Bank δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στον απόηχο των πληροφοριών για επικείμενη συγχώνευση με την Commerzbank, με την πτώση να φτάνει σχεδόν το 4%.
Η μετοχή της τράπεζας έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 13% από την αρχή του έτους, αλλά είναι μειωμένη σχεδόν κατά 50% το τελευταίο 12μηνο.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 6.968,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε κέρδη 0,36% κι έκλεισε στις 4.992,72 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,21% κι έκλεισε στις 19.730,78 μονάδες, καθώς σημερινά στοιχεία επιβεβαίωσαν τους φόβους των αναλυτών που ανέμεναν ύφεση της ιταλικής οικονομίας, καθώς καταγράφηκε συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.
Οι υψηλότερες τιμές αργού και τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της Shell, οδηγούν σε ράλι τις πετρελαϊκές μετοχές, αντισταθμίζοντας τις αναιμικές επιδόσεις της Nokia και της Unilever.
Η μετοχή της Royal Dutch Shell ενισχύθηκε κατά 3,8%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ανήλθα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Nokia υποχώρησε κατά 3,1%, καθώς η εταιρεία προέβλεψε ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών και πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο.
Η μετοχή του κολοσσού καταναλωτικών προϊόντων Unilever σημείωσε πτώση 2%, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερες των αναμενόμενων πωλήσεις για το τέταρτο τρίμηνο.

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα όσο και από την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,06% και τις 20.773,49 μονάδες, καθώς οι μετοχές των TDK και NEC κατέγραψαν σημαντική άνοδο 8,1% και 7% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,35% και τις 2.584,57 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 7.479,22 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,08% στις 27.942,47 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας συγκεκριμένα στο +0,01% και τις 9.932,26 μονάδες.
Απροσδόκητη άνοδο σημείωσε τον Ιανουάριο του 2019 η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα, καθώς ο δείκτης απομακρύνθηκε από τα χαμηλά τριών μηνών στα οποία βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση 0,06% στις 2.204,85 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά 0,54% μετά την πτώση που σημειώθηκε στα κέρδη της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης S&P ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -0,37% και τις 5.864,70 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης