Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για... κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - Σε εξέλιξη παρασκηνιακές κινήσεις

tags :
Politico: Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για... κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - Σε εξέλιξη παρασκηνιακές κινήσεις
Στο επίκεντρο της προσπάθειας που γίνεται από τα στελέχη του Λευκού Οίκου δίνεται έμφαση στη νόμιμη εξουσία που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος για την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκη

Τις τελικές νομικές λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης συμπληρώνει ο Λευκός Οίκος, όπως αποκαλύπτει το Politico, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, θα λάβει τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Κι αυτό παρ' όλο που τα μέλη του Κογκρέσου προσπαθούν να διαμορφώσουν το νομοθετικό πλαίσιο μιας δικομματικής συμφωνίας για τη ρύθμιση των ζητημάτων μετανάστευσης αλλά κι αυτών της συνοριακής ασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο shutdown.
Ο Trump συναντήθηκε με τον υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό και υπηρεσιακό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Mick Mulvaney, τον Jared Kushner αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένων και νομικών συμβούλων.
Παράλληλα, στελέχη του Λευκού Οίκου συναντώνται μυστικά με συντηρητικές πολιτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική κοινωνία, οικοδομώντας την απαραίτητη υποστήριξη στο πρόσωπο του προέδρου Trump, ώστε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση για την κήρυξη κατάστασης ανάγκης.
Στο επίκεντρο της προσπάθειας που γίνεται από τα στελέχη του Λευκού Οίκου δίνεται έμφαση στη νόμιμη εξουσία που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος για την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ οι σχετικές θέσεις παρουσιάζονται κι από συντηρητικά ΜΜΕ (Breitbart News).
Σύμφωνα με το Politico, οι παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υπονοούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να βρεθεί σε μία θέση άμεσης κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Trump επιλέξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η ημέρα για μία τέτοια κίνηση φαίνεται -εκ των πραγμάτων- να προσδιορίζεται η 15η Φεβρουαρίου, καθώς λήγει η σχετική προθεσμία που έχει δοθεί στο Κογκρέσο για την επίτευξη δικομματικής συμφωνίας, πριν την λήξη της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Επίσης, αυτές οι προετοιμασίες δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος ενδεχομένως να μην έχει εμπιστεύεται τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου για την έγκριση της δαπάνης κατασκευτής του συνοριακού τείχους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Trump οι πιθανότητες για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Κογκρέσο «είναι μικρότερες από 50-50».
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Politico ότι ο στόχος όλων των κινήσεων εντοπίζεται στο να είναι γραφειοκρατικά έτοιμη κατά 100% η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που ο πρόεδρος Trump αποφασίσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα στελέχη του Λευκού Οίκου επιδιώκουν όλα να είναι έτοιμα και με νομική τεκμηρίωση την κατάλληλη στιγμή, ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να κινηθεί άμεσα στην περίπτωση που το αποφασίσει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης