Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι τράπεζες χαλάνε και πάλι στο κλίμα στο ΧΑ – Νέα ιστορικά χαμηλά για Alpha Bank και Πειραιώς

tags :
Οι τράπεζες χαλάνε και πάλι στο κλίμα στο ΧΑ – Νέα ιστορικά χαμηλά για Alpha Bank και Πειραιώς
Εάν οι τράπεζες πραγματοποιήσουν ζημιές κατά το λογιστικό έτος, αυτό θα ενεργοποιήσει την νομοθεσία περί των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων
Οι τράπεζες για μία ακόμη φορά χαλάνε το κλίμα στο ΧΑ, το οποίο βέβαια ακολουθεί και τις αγορές του εξωτερικού.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν τη βελτίωση στα ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά, αλλά αυτή η βελτίωση δεν περνάει στις μετοχές.
Παράλληλα σημειώνουν πως κάποια μακροοικονομικά στοιχεία στο εξωτερικό που ανακοινώθηκαν αν και ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επενδυτές αντέδρασαν με πωλήσεις.
Για την Ελλάδα τονίζουν πως οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση καθώς οι επενδυτές δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει, ή κάποιοι γνωρίζουν πως οι λύσεις που προωθούνται θα επηρεάσουν αρνητικά τις τράπεζες.
Κόκκινα δάνεια, αναβαλλόμενη φορολογία κ.α. πιέζουν σήμερα τις τράπεζες και κυρίως την Alpha Bank η οποία υποχωρεί σχεδόν 6% αλλά και την Πειραιώς που χάνει 2,5%.
Απώλειες μικρότερες του 1% σημειώνει η Eurobank, ενώ η Εθνική είναι η μόνη με μικρή άνοδο.
Όπως αναφέρει και ρεπορτάζ του Bankingnews «όσο οι ξεκάθαρες και ολοκληρωμένες λύσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων καθυστερούν, με αρκετούς μάλιστα να φοβούνται πως η χρονιά έχει χαθεί ώστε να εφαρμοστούν και στις ελληνικές τράπεζες, το ιταλικό και κυπριακό μοντέλο αφού σε αυτά φαίνεται να γέρνει η ζυγαριά, οι τράπεζες φαίνεται να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καθαρίσουν αποτελεσματικά τους ισολογισμούς τους από το βάρος των NPEs.
Εάν οι τράπεζες δεν έχουν τα επαρκή εργαλεία για την απομείωση των κόκκινων δανείων, λογικό είναι η πορεία τους προς την κερδοφορία να βαίνει μειούμενη.
Έτσι εάν οι τράπεζες πραγματοποιήσουν ζημιές κατά το λογιστικό έτος, αυτό θα ενεργοποιήσει την νομοθεσία περί των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης