Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Περισσότεροι «έκπτωτοι άγγελοι» και εταιρείες-«ζόμπι» το 2019

Scope: Περισσότεροι «έκπτωτοι άγγελοι» και εταιρείες-«ζόμπι» το 2019
Έκθεση της Scope Ratings για την τάση στην πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών παγκοσμίως 
Το περιβάλλον σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής (ειδικά από πλευράς Federal Reserve) και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό «έκπτωτων αγγέλων» και εταιρειών-«ζόμπι» το 2019, πιέζοντας παράλληλα τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, εκτιμά σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Να σημειωθεί ότι ως «έκπτωτοι άγγελοι» ορίζονται οι εταιρείες που υποβαθμίζονται από επενδυτική σε μη επενδυτική κλίμακα (κερδοσκοπική κλίμακα, «junk» ομόλογα), από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας.
Εταιρείες-«ζόμπι» είναι οι υπερχρεωμένες που «κρατούνται στη ζωή» μέσω δανείων από τράπεζες και επενδυτές, αλλά και εκμεταλλευόμενες το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
«Ανησυχούμε για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι αξιολογήσεις σε μία πιθανή επόμενη μεγάλη ύφεση, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα αδύναμα περιθώρια.
Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Προβλέπουμε ταχεία αύξηση των προκλήσεων για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αν τα επιτόκια αυξηθούν πέραν των 200 μονάδων βάσης από τα σημερινά επίπεδα», αναφέρει ο ευρωπαϊκός οίκος, κάνοντας λόγο για ομόλογα και δάνεια πολύ χαμηλής ποιότητας, ύψους 4,3 τρισεκ. δολαρίων, παγκοσμίως (έναντι 2,4 τρισεκ. το 2010)
«Το εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί στην Κίνα τα τελευταία χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ, με πολύ πιο ήπια αύξηση στην Ιαπωνία και μια αργή, σταθερή πτώση στην ΕΕ.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιχειρήσεις-ζόμπι στο 12% επί του συνόλου παγκοσμίως το 2016, έναντι λιγότερο από 6% το 2000, με την πιθανότητα μία εταιρεία να παραμείνει ζόμπι στο 85%, από 75% το 2000».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης