Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη - Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη - Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04% στις 358,67 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (31/1/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα, καθώς η αρχική αισιοδοξία, που είχαν πυροδοτήσει οι χθεσινές αποφάσεις της Federal Reserve, αντισταθμίστηκε από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια -το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών- σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη 1,6% του τρίτου τριμήνου.
Χθες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πυροδότησε ένα μίνι ράλι στη Wall Street, καθώς ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και αγορών.
Ιδιαίτερα θετική για την αγορά ήταν η κίνηση της Fed να εγκαταλείψει την επί μακρόν πρότασή της για συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων, τονίζοντας ότι θα είναι «υπομονετική» προτού αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι είναι διατεθειμένη να «προσαρμόσει οποιαδήποτε από τις λεπτομέρειες» του προγράμματος μείωσης του ισολογισμού της, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και στις εξελίξεις που αφορούν το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04% στις 358,67 μονάδες, μετριάζοντας προηγούμενα κέρδη που τον οδήγησαν στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 4 Δεκεμβρίου.


Με ισχυρές απώλειες σχεδόν 2% έκλεισε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, λόγω της πτώσης 11% στη μετοχή της Metro Bank, αλλά και των πιέσεων στην Deutsche Bank.
Η βρετανική τράπεζα δέχτηκε πιέσεις μετά από αναφορές ότι ένα λογιστικό λάθος που αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ανακαλύφθηκε αρχικά από τις ρυθμιστικές αρχές της Τράπεζας της Αγγλίας και όχι από την ίδια την τράπεζα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με οριακή πτώση 0,08% στις 11.173,10 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω του 1%.


Η μετοχή της Deutsche Bank δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στον απόηχο των πληροφοριών για επικείμενη συγχώνευση με την Commerzbank, με την πτώση να φτάνει σχεδόν το 4%.
Η μετοχή της τράπεζας έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 13% από την αρχή του έτους, αλλά είναι μειωμένη σχεδόν κατά 50% το τελευταίο 12μηνο.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 6.968,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε κέρδη 0,36% κι έκλεισε στις 4.992,72 μονάδες.



Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,21% κι έκλεισε στις 19.730,78 μονάδες, καθώς σημερινά στοιχεία επιβεβαίωσαν τους φόβους των αναλυτών που ανέμεναν ύφεση της ιταλικής οικονομίας, καθώς καταγράφηκε συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.


Οι υψηλότερες τιμές αργού και τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της Shell, οδηγούν σε ράλι τις πετρελαϊκές μετοχές, αντισταθμίζοντας τις αναιμικές επιδόσεις της Nokia και της Unilever.
Η μετοχή της Royal Dutch Shell ενισχύθηκε κατά 3,8%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ανήλθα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Nokia υποχώρησε κατά 3,1%, καθώς η εταιρεία προέβλεψε ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών και πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο.
Η μετοχή του κολοσσού καταναλωτικών προϊόντων Unilever σημείωσε πτώση 2%, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερες των αναμενόμενων πωλήσεις για το τέταρτο τρίμηνο.
Σε άλλα σημερινά οικονομικά στοιχεία, αμετάβλητη παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2018, με το σχετικό ποσοστό να παραμένει σταθερό στο 7,9% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Στη Γερμανία, η ανεργία παρέμεινε τον Ιανουάριο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 5%.
Ωστόσο, οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν σημαντική πτώση τον Δεκέμβριο του 2018, σημειώνοντας «βουτιά» 4,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης