Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IRENA: Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μεσώ των ΑΠΕ προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στην γεωπολιτική αρένα

tags :
IRENA: Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μεσώ των ΑΠΕ προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στην γεωπολιτική αρένα
IRENA: Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μεσώ των ΑΠΕ προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στην γεωπολιτική αρένα
Η ταχεία υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «θα επανασχεδιάσει τον γεωπολιτικό χάρτη του 21ου αιώνα», σύμφωνα με νέα έκθεση που εξετάζει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της μετάβασης στην καθαρής ενέργειας.
Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να ενισχύσει δραματικά τον βαθμό ενεργειακής ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιτροπή για τη Γεωπολιτική της Μετατροπής της Ενέργειας, η οποία κατέθεσε έκθεση κατόπιν αιτήματος του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA).
Επειδή η ενέργεια μπορεί να παραχθεί με τεχνολογίες, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο, αντί να συγκεντρωθούν φυσικοί πόροι με τη μορφή πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι δεν είναι πανταχού παρών από γεωγραφική άποψη, πολλές χώρες θα είναι σε θέση να μειώσουν την ευπάθειά τους στις τιμές και την προσφορά μέσω της μεταστροφής στην ανανεώσιμη ενέργεια.
Επιπλέον, η στρατηγική σημασία των σημαντικών γεωπολιτικών σημείων όπως τα στενά του Hormuz, ή τα στενά της Malacca για παράδειγμα θα μειωθεί καθώς θα μειωθεί η μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω των θαλάσσιων διαδρομών.



Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι η έκθεση IRENA υποστηρίζει ότι ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας της ανανεώσιμης ενέργειας θα αποτελέσει μια δύναμη εκδημοκρατισμού.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι επίσης ένα ισχυρό μέσο εκδημοκρατισμού διότι καθιστούν δυνατή την αποκέντρωση του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύοντας τους πολίτες, τις τοπικές κοινότητες και τις πόλεις», ανέφερε η έκθεση της IRENA.
Μια βασική διαφορά μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων είναι το κόστος.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος και ορισμένοι από αυτούς, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, απολαμβάνουν μείωση του κόστους σχεδόν 20% για κάθε διπλασιασμό της δυναμικότητας», υποστηρίζει η έκθεση IRENA.
Αυτό διαφέρει ριζικά από τους φυσικούς πόρους, όπου η αυξημένη ζήτηση αυξάνει τις τιμές λόγω έλλειψης.
Έτσι, υπάρχουν πολλά θετικά από την επερχόμενη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Λιγότερη μεταβλητότητα των τιμών, μειωμένη ισχύ συγκεντρωμένη σε σχετικά λίγες περιοχές.



Ωστόσο, η μετάβαση στην ενέργεια θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες περιπλοκές.
Ενώ πολλές χώρες μπορούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια στο έδαφός τους, να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να μειώσουν το κόστη για την αγορά ενέργειας, θα υπάρξουν νέοι κίνδυνοι επειδή οι καθαρές τεχνολογίες απαιτούν διάφορα ορυκτά και μέταλλα.
Η ανάγκη για κοβάλτιο, χαλκό, λίθιο, νικέλιο, σπάνιες γαίες και άλλα μέταλλα θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοια προβλήματα, όπως και η εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εξάγει τις χώρες παραγωγούς του σήμερα.
Περίπου το 60% της παγκόσμιας προσφοράς κοβαλτίου προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η αυξανόμενη ζήτηση κοβαλτίου σε ηλεκτρικά οχήματα οδήγησε σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στη χώρα αυτή.
Επιπλέον, για τους εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων - κυρίως τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ - η επερχόμενη μετάβαση στην καθαρότερη ενέργεια παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους.
Ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες ταιριάζουν σε έναν κόσμο μετάβασης στην ενέργεια εξαρτάται προφανώς από τον βαθμό στον οποίο καταναλώνουν/παράγουν ορυκτά καύσιμα και από το βαθμό στον οποίο τοποθετούνται οι ίδιοι για να επωφεληθούν από καθαρότερες τεχνολογίες.
Η έκθεση IRENA συγκέντρωσε ένα απλό πίνακα, με την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τον άξονα y και τον αριθμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανανεώσιμης ενέργειας στον άξονα x (βλ. Διάγραμμα).
Όπως δείχνει το γράφημα, η Σαουδική Αραβία ξεχωρίζει ως εξαιρετικά ευάλωτη.



Άλλες χώρες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διαταραχές από τη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας είναι το Κατάρ, η Λιβύη, η Αγκόλα, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ και, σε μικρότερο βαθμό, η Ρωσία, το Ιράν, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από αυτές τις χώρες προχωρούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, διπλασιάζοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμη και ενόψει του αυξανόμενου κινδύνου.
Παρά το πολύ γνωστό Saudi Vision 2030 που ανακοίνωσε πριν από μερικά χρόνια, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman φαίνεται να υποστηρίζει τους μεγάλους στόχους του σχεδίου μεταμόρφωσης του.
Αντ 'αυτού, το Ριάντ εισφέρει χρήματα για να διευρύνει την παραγωγική του ικανότητα στο πετρέλαιο.
Ακόμη και αν οι παγκόσμιες δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 40% από το 2014, οι δαπάνες δεν έχουν μειωθεί καθόλου στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει διαχρονική λογική στο παιχνίδι.
Η Σαουδική Αραβία δεν είναι καθόλου άρνηση για την εμφάνιση της αιχμής της ζήτησης πετρελαίου και την άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Η μετάβαση στην ενέργεια και η απειλή ότι η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να φτάσει στο ανώτατο σημείο τα επόμενα 20 χρόνια έχει συγκεντρωθεί στο μυαλό.
Ακόμα και οι παραγωγοί χαμηλότερου κόστους δεν θέλουν να διατρέχουν τον κίνδυνο να αφήσουν πετρέλαιο χαμηλού κόστους στο έδαφος», δήλωσε ο Jessica Brewer από το WoodMac σε ένα σχόλιο.
Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να διοχετεύσει χρήματα στον πετρελαϊκό της τομέα, ώστε να μπορεί να είναι ένας από τους τελευταίους παραγωγούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της ζήτησης πετρελαίου αιχμής.



Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η ΕΕ και η Ιαπωνία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση.
Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Οι εταιρείες σε αυτούς τους τομείς θα βγουν από την αγορά με την πάροδο του χρόνου καθώς τα ορυκτά καύσιμα θα καταργούνται σταδιακά.
Ωστόσο, οι Η.Π.Α. είναι επίσης «καλά τοποθετημένες στον αγώνα καθαρότητας ενέργειας», υποστηρίζει η έκθεση της IRENA.
«Οι αμερικανικές εταιρείες κατέχουν ισχυρές θέσεις στις νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και των ηλεκτρικών οχημάτων».
Όμως, οι δικαιούχοι της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια δεν πρέπει να είναι μόνο μεγάλες, πλούσιες χώρες.
Η έκθεση IRENA επεσήμανε το παράδειγμα της Ισλανδίας, το οποίο «αποτελεί καλό παράδειγμα των οφελών που μπορεί να προκύψουν από έναν οικονομικό μετασχηματισμό βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατά τον 20ό αιώνα, εξελίχθηκε από την ύπαρξη μιας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εισαγόμενο άνθρακα και το πετρέλαιο, σε μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο, που παράγει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης