Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Κύπρος χαιρετίζει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP

tags :
Η Κύπρος χαιρετίζει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP
Η Κύπρος χαιρετίζει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP
Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 με τους υφιστάμενους όρους εντολής και στελέχωση.
«Εκφράζουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι το ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του κυπριακού τόσο με ρητή αναφορά, όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Λέει ότι προνοείται επίσης η υποβολή έκθεσης του ΓΓ για την αποστολή καλών υπηρεσιών μέχρι τις 15 Απριλίου 2019, εκφράζεται υποστήριξη στην αποστολή της κ. Λουτ, καθώς και η προσδοκία ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία επί των όρων αναφοράς που θα αποτελέσουν ένα κοινό εναρκτήριο σημείο για ουσιαστικές συνομιλίες.
«Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές αναφορές που ενισχύουν τη δυναμική της εν εξελίξει προσπάθειας για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της αποστολής της κας Λουτ» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στο ψήφισμα, ανάμεσα σε άλλα, εκφράζεται ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και συστήνεται σεβασμός στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερής ζώνης, γεγονός που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της ειρηνευτικής δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση.
Το ψήφισμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, καλωσορίζει τη διάνοιξη των δύο νέων σημείων διέλευσης, περιλαμβάνει ενισχυμένες αναφορές για την ανάγκη προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης και σε αυτό υπογραμμίζεται η σημασία της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση των φαινομένων της προκατάληψης, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, καθώς και η σημασία της στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Ακόμη, λέει ότι είναι σημαντικές οι αναφορές στην ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειες προώθησης της επανένωσης, οι αναφορές για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και για προώθηση ΜΟΕ σε τομείς όπως είναι η αποναρκοθέτηση, o ηλεκτρισμός και η κινητή τηλεφωνία.
Σύμφωνα τέλος με το Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση της αναφοράς για την ανάγκη αποκατάστασης του στάτους κβο στα Στροβίλια και για την ευθύνη της Τουρκίας για αυτή την παραβίαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης