Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αφγανιστάν: Τα «κλειδιά του πολέμου» βρίσκονται στο Πακιστάν

tags :
Αφγανιστάν: Τα «κλειδιά του πολέμου» βρίσκονται στο Πακιστάν
Αφγανιστάν: Τα «κλειδιά του πολέμου» βρίσκονται στο Πακιστάν
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν υποστήριξε ότι «τα κλειδιά του πολέμου βρίσκονται στο Ισλαμαμπάντ, στην Κουέτα, στο Ραβαλπίντι» - αναφερόμενος σε τρία από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του Πακιστάν- αφήνοντας να εννοηθεί ότι το έδαφος της γειτονικής χώρας συνεχίζει να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τις ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησής του.
Το Αφγανιστάν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Πακιστάν ότι όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια και επιτρέπει σε κορυφαία στελέχη των Αφγανών Ταλιμπάν να πηγαινοέρχονται ανεμπόδιστα, αλλά και ότι υποστηρίζει το κίνημα των ισλαμιστών ανταρτών στον πόλεμο.
Το Πακιστάν διαψεύδει πάγια αυτές τις κατηγορίες.
Ο Yani συμπλήρωσε ότι «το κλειδί της ειρήνης βρίσκεται στο Αφγανιστάν», καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και αξιωματούχους των ΗΠΑ για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη μοιάζουν να προχωρούν.
Ο πρόεδρος της εμπόλεμης χώρας έκανε αυτά τα σχόλια ενώ ο αμερικανός διαπραγματευτής Z. Halilzad βρισκόταν στην Καμπούλ για διαβουλεύσεις και για να ενημερώσει την κυβέρνησή του η οποία δεν συμμετέχει μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση - για την πρόοδο στις συνομιλίες.
Τον περασμένο μήνα, το Ισλαμαμπάντ διαβεβαίωσε τον Halilzad ότι θα υποστηρίξει όποια διευθέτηση συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump έχει ζητήσει προσωπικά τη βοήθεια της κυβέρνησης του Πακιστάν για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν.
Άλλες δυνάμεις στην περιοχή, όπως η Κίνα, έχουν εξάλλου δεσμευτεί να βοηθήσουν το Αφγανιστάν και το Πακιστάν να ξεπεράσουν το κλιμα βαθιάς, αμοιβαίας δυσπιστίας που δηλητηριάζει τις σχέσεις τους.
Όμως οι πολιτικές εντάσεις και οι κατηγορίες που ανταλλάσσουν οι αρχές των δύο χωρών περί του ότι οι μυστικές τους υπηρεσίες βοηθούν εξτρεμιστικές οργανώσεις να εξαπολύουν επιθέσεις η μία στο έδαφος της άλλης δεν έχουν κοπάσει.
Το 2017, το Πακιστάν άρχισε να οικοδομεί έναν φράκτη στα διαφιλονικούμενα σύνορά του με το Αφγανιστάν -εκτείνονται σε 2.500 χιλιόμετρα- με σκοπό να εμποδίζεται η παρείσφρηση των εξτρεμιστών στο έδαφός του.
Ο Yani εξάλλου αμφισβήτησε τη θρησκευτική και πολιτική νομιμοποίηση των Ταλιμπάν, που έχουν αρνηθεί επανειλημμένα να διαπραγματευθούν απευθείας με την Καμπούλ.
«Αν η αφγανική κυβέρνηση είναι έκνομη, από πού αντλούν οι Ταλιμπάν τη δική τους νομιμοποίηση;
Οι λόγιοι του Ισλάμ στη Μέκα και στην Ινδονησία δεν λένε ότι οι επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και οι σκοτωμοί αμάχων σε νομιμοποιούν... επομένως, ποια είναι η πηγή της νομιμοποίησης των Ταλιμπάν;», διερωτήθηκε.
Οι άμεσες διαπραγματεύσεις της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν κατέρρευσαν το 2015.
Το κίνημα των ισλαμιστών ανταρτών, που πολεμά για να διώξει τα ξένα στρατεύματα και να επιβάλλει ξανά ένα καθεστώς στο οποίο θα εφαρμόζεται η δική του, ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου, ανέφερε πως σκοπεύει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και ο επόμενος γύρος των συνομιλιών προβλέπεται να διεξαχθεί την 25η Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης